Neobičan simptom može biti znak Parkinsonove bolesti, a javlja se dok govorimo

Lifestyle 29. sij 202307:43
Pixabay/Ilustracija

Parkinsonova bolest je progresivan poremećaj centralnog živčanog sistema. Iako za nju ne postoji lijek, rano uočavanje simptoma moglo bi pomoći u upravljanju ovom bolešću, donosi The Sun. Sada, zahvaljujući najnovijem istraživanju, stručnjaci kažu da bi moglo biti lakše nego ikad uočiti najranije znakove Parkinsona, i to zbog jednog novootkrivenog simptoma.

Tim s Tehnološkog sveučilišta u Kaunasu (Litva) proveo je istraživanje čiji su rezultati pokazali da se jedan neobičan simptom javlja na samom početku Parkinsonove bolesti. Naime, znanstvenici tvrde da pacijenti s ranim stadijem Parkinsonove bolesti imaju tendenciju govoriti tišim, monotonijim tonom, prenosi Index.

Kako bi to testirali, medicinari su upotrijebili umjetnu inteligenciju za analizu govornih obrazaca ljudi. Sudionici su bili smješteni u zvučno izoliranu kabinu gdje je mikrofon snimao govor ljudi s Parkinsonovom bolesti i bez nje. Algoritam je zatim slušao njihov govor kako bi otkrio suptilne promjene koje ljudsko uho možda neće moći čuti, a liječnici su zaključili da osobe s Parkinsonovom bolešću često govore sporije i monotonije.

Rytis Maskeliūnas, istraživač i jedan od glavnih autora studije, rekao je: “Naša je metoda osmišljena kako bi olakšala što raniju dijagnozu bolesti i pratila učinkovitost liječenja.” Dok su stručnjaci otkrili da bi promjena u govoru mogla biti jedan od prvih simptoma, NHS spominje i druge znakove upozorenja koji ukazuju na mogućnost Parkinsonove bolesti. To su:

nekontrolirano drhtanje određenih dijelova tijela, poznato kao tremor,

usporeno kretanje,

ukočeni i nesavitljivi mišići.

Liječnici također spominju kako osoba s ovim stanjem također može doživjeti širok raspon drugih fizičkih i psihičkih simptoma. To bi moglo uključivati ​​depresiju i tjeskobu, ali i ozbiljne probleme s ravnotežom, za koje NHS navodi da mogu povećati rizik od ozljeda. Drugi znakovi mogu uključivati ​​i gubitak njuha, nesanicu ili probleme s pamćenjem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari

Vaš komentar