Ne postoji puno namirnica koje možemo pojesti u jednom danu ili u određenom razdoblju a da ne narušimo svoje zdravlje. Izvucite maksimum iz kalorija odabirom nutritivne hrane koja je ukusna i sadrži sve dobre vitamine.
Nije sva hrana jednaka, a ove četiri najbogatije namirnice možete lako uklopiti u svoju prehranu.
Losos
Jedan od najboljih nutrijenata koje možete dobiti iz lososa su omega-3 masne kiseline, koje su vitalne za optimalno funkcioniranje vašeg tijela i organa. Omega-3 kiseline prisutne u lososu mogu pomoći smanjiti upale u vašem tijelu, poboljšati zdravlje očiju i potaknuti zdravlje srca, piše Index.hr.
Losos je također bogat proteinima koji pomažu u ozdravljenju tijela nakon ozljeda te vitaminom B, koji održava optimalno funkcioniranje vašeg mozga i živčanog sustava. Losos sadrži i astaksantin, antioksidans koji smanjuje oksidaciju LDL (lošeg) kolesterola i povećava razinu HDL (dobrog) kolesterola.
Češnjak
Češnjak nije samo čaroban sastojak koji vašim jelima daje okus već je i bogat hranjivim tvarima. Kombinacija hranjivih tvari je impresivna, od vitamina C, B1 i B6 do kalcija, mangana, kalija i selena.
Kaže se da aktivni spojevi u češnjaku pomažu u smanjenju krvnog tlaka i lošeg kolesterola. Uz antibakterijska svojstva, konzumacija češnjaka ili dodataka s češnjakom također može pomoći u borbi protiv obične prehlade.
Češnjak lako možete dodati prilikom pripreme povrća i mesa kako biste poboljšali ne samo okus već i hranjive tvari u jelu.
Kelj
Povrće je omiljena zdrava hrana, a kelj je na vrhu liste. Šalica sirovog kelja sadrži 684 posto dnevne vrijednosti (DV) vitamina K i 206 posto DV-a vitamina A, zajedno s drugim hranjivim tvarima kao što su mangan, bakar i kalij.
Bogat antioksidansima, kelj također sadrži razne flavonoide i polifenole, posebno kvercetin i kempferol. Oni pomažu u prevenciji srčanih bolesti, snižavaju krvni tlak i imaju protuupalna svojstva.
Kelj se može dodati u vaš zeleni smoothie ili jednostavno jesti kao dio salata. Također možete napraviti svoj vlastiti čips od kelja tako što ćete dodati malo soli, zatim pokapati malo ekstra-djevičanskog maslinovog ulja i peći dok se ne osuši.
Borovnice
Bogate antioksidansima i bez puno kalorija, borovnice su jedna od najpopularnijih namirnica. Pokazalo se da povećavaju razinu antioksidansa u vašem tijelu, koji štite tijelo od slobodnih radikala koji mogu oštetiti vaše stanice.
Borovnice su također pokazale da pomažu u smanjenju kardiovaskularnih čimbenika rizika kod pretilih osoba, smanjujući i krvni tlak i razinu oksidacije LDL-a. Također se pokazalo da bioaktivne tvari u borovnicama poboljšavaju osjetljivost na inzulin kod pretilih osoba otpornih na inzulin, što ih čini prikladnima za grickanje.
Borovnice možete dodati u svoje voćne salate ili smoothieje te ih jesti kao zdrav međuobrok u umjerenim količinama, piše Index.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!