Ove vas četiri boje mogu zaštititi od uboda komaraca

Lifestyle 04. lis 202210:44
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Komarci su prilično neizbježni ljeti, ali može li određena boja pomoći u borbi protiv ovih zujavih štetočina? Evo što kaže tim istraživača. Komarci su stalni, iritantni pratioci toplog vremena. Ne bi li bilo lijepo kada bismo mogli odvratiti komarce onim što nosimo? Pa, možda možemo.

Tim istraživača proučavao je kako komarac žute groznice (Aedes aegypti) reagira na boju i pokazalo se da komarci preferiraju neke boje, dok ih druge odbijaju. Ova preferencija boja, međutim, postoji samo u prisutnosti ugljičnog dioksida (CO2), koji izdišemo, piše Reader’s Digest.

Glavni autor studije Jeff Riffell kaže: “Jedno od najčešćih pitanja koje mi ljudi postavljaju je ‘Što mogu učiniti da spriječim komarce da me grizu?'” Prema nalazima studije, boja pokazuje izvanrednu pomoć u razvoju novih tehnologija za borbu protiv komaraca.

Koje boje privlače komarce?

Komarci u provedenoj studiji voljeli su crvenu, narančastu, crnu i cijan boju, što je boja između zelene i plave u spektru vidljivog svjetla. Kako su to izmjerili? Istraživači su napravili sofisticiranu komoru za testiranje i napunili je redovnim filtriranim zrakom (i komarcima). Zatim su upumpali CO2 i zabilježili reakcije komaraca na obojene predmete stavljene u ispitnu komoru.

VEZANA VIJEST

Evo velikih pobjednika, iz perspektive komaraca.

Crvena

Crvena je bila veliki hit među komarcima, pa vas neće iznenaditi da naša koža odaje crvenu nijansu. Također nije važno koji je ton ili nijansa kože. Komarcu svi izgledaju kao ukusna crvena poslastica.

Narančasta

Komarci su reagirali na boje dugih valnih duljina, a kao i crvena, narančasta im veoma odgovara. Kada su istraživači koristili filtre za uklanjanje boja dugih valnih duljina iz komore, komarci nisu bili zainteresirani, čak ni kada su testirani ljudskim rukama.

Crna

Crna boja je poznati magnet za komarce. Komarce privlače tamne boje i visoki kontrast. Godine 1940. istraživači su pokazali da komarci mogu pratiti crnu crtu na bijeloj pozadini, čak i ako se pozadina kreće. Crna nema valnu duljinu jer tehnički nije boja, ali upija toplinu, što komarci vole.

Koje ih boje odbijaju?

Komarci u studiji nisu voljeli plavu, zelenu, ljubičastu i bijelu boju. Iako su rezultati obećavajući, malo je vjerojatno da je nošenje ovih boja dovoljno za izbjegavanje ugriza ovog ljeta, kaže David Price, direktor tehničkih usluga u Mosquito Joe. Možete isprobati odjeću koja odbija komarce ili nositi sredstva protiv komaraca kako biste prikrili CO2 i druge mirise koje naše tijelo ispušta.

Ove boje koje komarci izbjegavaju.

Plava

Plava je bila nepopularna kod komaraca u ovoj studiji, iako ulogu igra koliko je tamna neka boja. Mornarsko plava, primjerice, upija toplinu, što privlači komarce. Svakako trebate nositi svjetlije nijanse da reflektiraju toplinu, kaže Price.

Zelena

Istraživači su potvrdili rezultate pokusa s bojama ponudivši kukcima ljudske ruke koje su držali izvan komore, ali su komarcima bile vidljive. Komarci su pokazali interes za golim rukama, ali kada su istraživači nosili zelene rukavice, komarci su odmah proletjeli pokraj njih.

Ljubičasta

Ljubičasta ima najkraću valnu duljinu od svih boja u spektru vidljive svjetlosti, stoga ne čudi da komarci nisu marili za nju, s obzirom na njihovu ljubav prema dugovalnim crvenim i narančastim nijansama naše kože.

Bijela

Bijela je bila kontrolni objekt, što znači da su istraživači uparili svaku boju u ispitnoj komori s bijelim objektom za usporedbu. Čak i s CO2 u ispitnoj komori, komarci su izbjegavali bijeli predmet kada su se suočili s bojama koje su im se više sviđale.

Više načina za sprječavanje uboda komaraca

Price kaže da će ovi savjeti pomoći u smanjenju populacije komaraca.

– redovito praznite stajaću vodu iz posuda za cvijeće, kupki za ptice, fontana i bilo kojeg drugog mjesta

– izbušite rupe u ljuljačkama s gumama, kantama za smeće i kantama za recikliranje kako biste omogućili otjecanje vode

– provjerite začepljenja oluka

– popravite vanjske slavine koje cure, jer komarci polažu jaja u vodu

– skratite travu, podrežite grmlje i održavajte travnjake čistima od korova. Komarci se vole odmarati na sjenovitim mjestima

– koristite ventilator kada se okupljate vani na terasi. Komarci nisu jaki letači i ne vole kretanje zraka

– nemojte pretjerano zalijevati svoj travnjak i ispunite sva niska područja gdje se voda može sakupljati

A ako vas komarci još uvijek izluđuju ovog ljeta, obratite se stručnjaku da procijeni vaše imanje i stavi te zvijeri koje zuje pod kontrolu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar