Svi znaju da se jaja, ako želite da ostanu svježa, ne mogu držati izvan hladnjaka, no prehrambeni tehničar Chris Beasley kaže da, iako većina hladnjaka ima mjesto predviđeno za jaja i posebno dizajnirane kutije u vratima, to nije nužno za njih i najbolje mjesto.
“Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne mijenja”, kaže Beasley, pa ih je, po njemu, bolje držati na gornjoj polici hladnjaka, nego u vratima.
Iako možda zvuči kao suvišan savjet, Beasleyjev razlog ima smisla: naime, vrata su najtoplije mjesto unutar hladnjaka, a ujedno su i mjesto na kojem, zbog otvaranja i zatvaranja temperatura stalno malo pada pa opet raste. “Zato ih je, kao i sve jako kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija”, rekao je za The Sun.
Ako jaja uopće ne držite u hladnjaku, vrijeme je da se oslobodite te navike.
Usto, on savjetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena jer ona ima svoju svrhu. Naime kora jaja prekrivena je tisućama sitnih pora koje lako apsorbiraju neželjene mirise, ali i bakterije. “Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije”, rekao je.
Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u hladnjaku kvalitetu i svježinu održe barem dvostruko dulje od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jednog do tri tjedna, dok u hladnjaku mogu trajati i do šest tjedana, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!