Hranjive, ukusne i sočne palačinke.
Sastojci:
Za palačinke:
– 125 g kukuruznog brašna
– 75 g pšeničnog brašna
– 2 jajeta
– 1 žličica soli
– 200 ml mlijeka
– 2 žlice maslinovog ulja
– 100 ml mineralne vode
– 1 žličica vlašca
Za fil:
– 500 g špinata
– 1 poriluka
– 1 žlica ulja
– 1 režanj češnjaka
– sol, papar
– 200 g svježeg sira
– 1 žlica kiselog vrhnja
– 2 žlice parmezana
– 50 g goude
– ljuta papričica
Za preliv:
– 200 ml kiselog vrhnja
– 1 jaje
– 50 g goude
Priprema:
Pomiješajte obje vrste brašna. Jaja umutite uz dodatak soli, pa naizmjence dodajte brašno i mlijeko.
Dodajte maslinovo ulje i mineralnu vodu, pa dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
Na kraju dodajte vlasac i smjesu stavite u frižider da odstoji 30 minuta do jedan sat.
Ispecite palačinke na uobičajen način.
Pečene palačinke držite pokrivene, sve do punjenja.
Špinat blanširajte u slanoj vodi. Operite pod mlazom hladne vode, dobro ocijedite i narežite na tanke rezance.
Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite.
Na malo ulja propržite poriluk dok malo ne omekša. Dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko prodinstajte, pa dodajte špinat.
Posolite, popaprite, pa dinstajte još par minuta, a zatim malo ohladite.
Špinatu i poriluku dodajte propasirani sir, vrhnje, parmezan, ribanu goudu i začinite po ukusu ljutom papričicom.
Na svaku palačinku ravnomerno namažite dvije do tri žlice fila i zarolajte.
Palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu.
Izmiješajte kiselo vrhnje s jajetom, pa smjesu rasporedite po palačinkama. Pospite ribanim sirom i zapecite u rerni dok se sir ne otopi i dobije lijepu boju.
Dobar tek!
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.