Recept: Zapečene palačinke sa špinatom i sirom

Cooking 12. stu 202021:25 > 22:01
Shutterstock

Hranjive, ukusne i sočne palačinke.

Sastojci:

Za palačinke:

– 125 g kukuruznog brašna

– 75 g pšeničnog brašna 

– 2 jajeta

– 1 žličica soli

– 200 ml mlijeka

– 2 žlice maslinovog ulja

– 100 ml mineralne vode

– 1 žličica vlašca

Za fil:

– 500 g špinata

– 1 poriluka

– 1 žlica ulja

– 1 režanj češnjaka 

– sol, papar

– 200 g svježeg sira

– 1 žlica kiselog vrhnja

– 2 žlice parmezana

– 50 g goude

– ljuta papričica

Za preliv:

– 200 ml kiselog vrhnja 

– 1 jaje

– 50 g goude

Priprema:  

Pomiješajte obje vrste brašna. Jaja umutite uz dodatak soli, pa naizmjence dodajte brašno i mlijeko.

Dodajte maslinovo ulje i mineralnu vodu, pa dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

Na kraju dodajte vlasac i smjesu stavite u frižider da odstoji 30 minuta do jedan sat.

Ispecite palačinke na uobičajen način.

Pečene palačinke držite pokrivene, sve do punjenja.

Špinat blanširajte u slanoj vodi. Operite pod mlazom hladne vode, dobro ocijedite i narežite na tanke rezance. 

Poriluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite.

Na malo ulja propržite poriluk dok malo ne omekša. Dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko prodinstajte, pa dodajte špinat.

Posolite, popaprite, pa dinstajte još par minuta, a zatim malo ohladite.

Špinatu i poriluku dodajte propasirani sir, vrhnje, parmezan, ribanu goudu i začinite po ukusu ljutom papričicom.

Na svaku palačinku ravnomerno namažite dvije do tri žlice fila i zarolajte.

Palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu.

Izmiješajte kiselo vrhnje s jajetom, pa smjesu rasporedite po palačinkama. Pospite ribanim sirom i zapecite u rerni dok se sir ne otopi i dobije lijepu boju.

Dobar tek!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.