Namirnice koje nikako nije dobro zamrzavati

Lifestyle 15. ožu 201613:09 > 13:10
Pixabay

Iako mogućnost zamrzavanja namirnica ponekad spašava u situacijama u kojima ne stignemo uvijek kuhati nanovo, pa samo "na brzinu nešto podgrijemo", a neke namirnica nam čuva od kvarenja i do nekoliko mjeseci, nije svaka hrana pogodna za to.

Evo popis hrane za koji Huffington Post upozorava da je opasno zamrznuti.

1. Jaja

Moglo bi napuknuti i tako otvoriti prostor za ulazak bakterija.

2. Neko voće i povrće

Primjerice, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promijeni strukturu i boju nakon odmrzavanja zapravo bi trebalo izbjegavati držati u hladnjači.

3. Sir

Izgubit će na obliku i strukturi.

4. Ostali mliječni proizvodi

Jogurit, vrhnja, mlijeko, kreme… Mliječni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.

5. Začini

Smrznuti začini gube na okusu i teksturi jednom kada ih se odmrzne, pa gube svoju funkciju i hranjivu vrijednost. Također, mogli bi dobiti i drugačiji, uglavnom ‘odvratan’ okus.

6. Pohana hrana

Ako zamrznete pohanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvorti će se u nešto bljutavo. Izgubit će i na okusu, tako da je bolje da je pohate onda kada je mislite i konzumirati.

7. Začinjeni preljevi

Njih je najbolje koristiti kada su svježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopće, ili jednak okus. Primjerice, ako zamrznete majonezu, odvojit će se neki sastojaci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tekućina.

8. Krumpiri

Osim ako se radi o inače tvornički ili domaće zamrznutim krumpirićima (pomess frites), krumpiri će loše reagirati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani, i privući bakterije.

9. Skuhana tjestenina

Neke se tjestenine mogu čuvati zamrznute prije kuhanja, no općenito ćete, ako zamrznete skuhanu tjesteninu, poslije dobiti neku čudno masu vodenastog i nejestivog tijesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.