Učenje matematike ne mora biti 'mučno iskustvo'

Lifestyle 08. tra 201612:57 > 13:09
Screenshot

Najviše učenika, a i odraslih ne voli matematiku. "Mrzim matematiku, ne idu mi brojevi, ja sam verbalni, a ne matematički tip"- česti su njihovi izgovori za izbjegavanje matematike.

Neki su od nas odrasli s mišlju da je matematika zapravo igra, zanimljiv školski predmet, područje čudesne apstrakcije. Drugi su pak među nama odrasli s mišlju da je matematika muka, školski predmet koji uzrokuje samo teškoće i strah, te su odabrali svoj životni put koji će biti što manje vezan uz matematiku.

Razmišljajući o matematici vjerojatno nismo ni svjesni koliko rano s njome dolazimo u kontakt. Željeli mi to ili ne, matematika je dio našega svakodnevnog života i ne možemo izbjeći stalan doticaj s njom: odlazak u trgovinu, dizanje kredita, mjerenje vremena ili duljina, čitanje grafikona i sl.

Glavni preduvjet za uspješno svladavanje matematičkih zadataka je motivacija, pronalazak poticaja za učenje i to od samih početaka, od najosnovnijih radnji koje nerijetko muče djecu. Jedan od dobrih primjera kako im se to može olakšati mogao bi biti i ovaj primjer s jabukom.

Kako shvatiti razlomke vrlo je zorno prikazano u priloženom videu.