Neke namirnice nikako ne biste trebali držati u hladnjaku, ma kako vam se to praktično činilo.
1. Med
Optimalni uvjeti za čuvanje meda su suho mjesto temperature između 17 i 19 stupnjeva. Dobro zatvoren, med se neće pokvariti niti na temperaturi koja je viša ili niža od preporučene. Međutim, ukoliko med držite u hladnjaku, ubrzat ćete proces kristalizacije meda.
2. Kava
Obzirom da kava ne podnosi vlagu, nemojte je držati u hladnjaku. Najboljega je okusa ako je držite na sobnoj temperaturi, na suhom i tamnom mjestu.
3. Kruh
Suprotno mišljenju da kruh u hladnjaku zadržava svježinu, događa se upravo suprotno. Kruh na niskim temperaturama hladnjaka gubi okus i postaje ustajao.
4. Tropsko voće
Tropsko voće poput banana, avokada, ananasa, kivija, papaje, manga i drugih, nikako ne biste trebali držati u hladnjaku. Niske temperature nisu prirodne tropskom voću, koje raste i dozrijeva na visokim temperaturama, pa ćete im, skladišteći ih u hladnjaku, zaustaviti proces dozrijevanja.
5. Dinja i lubenica
Iako nas većina to radi, držanje lubenica i dinja u hladnjaku nije dobro, jer utječe na njihov okus i uništava vrijedne antioksidanse kojima ovo voće obiluje.
6. Luk i češnjak
Luk i češnjak u hladnjaku, zbog niske temperature i visoke vlage postaju mekani i gumeni te počnu klijati i mogu se upljesnjiviti. Radije neiskorištenu polovicu luka stavite na suho i tamno mjesto, umjesto u hladnjak.
7. Paprika i rajčica
Sobna temperatura idealna je i za paprike i rajčice, jer i one, baš kao i tropsko voće, na taj način nastavlja dozrijevati, a hladnjak sprečava taj proces, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.