Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli koristiti u domaćinstvu, vrijeme je da vam olakšamo odluku. Doznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli te koja je sol bolja i zdravija za vas.
Kako se dobiva sol?
Kuhinjska sol se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.
Morska sol dobiva se prirodnim procesima isparavanja morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.
Od čega se sol sastoji?
Kuhinjska sol čisti je natrijev klorid čije molekule u tijelu snažno privlače vodu iz tjelesnih stanica, uzrokuje dehidraciju stanica i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu kemijske prerade, rafinirana sol gubi sve vrijedne minerale i njezina izvorna struktura se uništava.
Morska sol sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrij klorid, nego i sve prirodne krute tvari koje su bile otopljene u morskoj vodi.
Sadrži li jod?
Kuhinjska sol sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u tijelu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. No jod je u ovom slučaju element dodan industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.
Morska sol jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. No brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu puno prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koji ga sadrže u većim količinama.
Koja je najzdravija vrsta soli?
Pri odabiru soli ona koja se posebno cijeni je cvjetna sol. Za razliku od ‘kuhinjske soli’ ona je bogatija kalcijem i magnezijem te predstavlja proizvod najviše kvalitete u proizvodnji soli.
Riječ je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijem i magnezijem. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije.
Cvjetna sol se sastoji prosječno od preko 97 posto natrijevog klorida, 0,5 posto kalcijevog sulfata, 0,3 posto magnezijevog klorida, 0,2 posto magnezijevog sulfata i 0,1 posto kalijevog klorida.
Cvjetna sol se koristi za regulaciju probave, za žene u klimakteriju i za vrijeme menopauze, za osvježenje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju pomanjkanje kalcija i magnezija, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.