Nova pravila u restoranima i pizzerijama

Lifestyle 26. stu 201408:23 > 08:25
Ilustracija

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) završila je u utorak izradu pravilnika koji obvezuje lance restorana i pizzerija da navedu broj kalorija na jelovnicima.

Te nove mjere trebale bi dovesti do velikih pomaka u javnom zdravstvu, posebice u borbi protiv pretilosti, ocjenjuju savezne vlasti i skupine za zaštitu potrošača.

“Amerikanci konzumiraju trećinu kalorija izvan domova i žele jasne informacije o proizvodima koje konzumiraju”, naglasila je šefica FDA Margaret Hamburg na konferenciji za novinare.

“Navođenje informacija o broju kalorija na jelovnicima lanaca restorana i na pićima koja se prodaju predstavlja veliki korak za javno zdravstvo koji će pomoći potrošačima u izboru za sebe i obitelji”, dodala je.

Restorani će na traženje potrošača morati navesti sadržaj obroka u pogledu zasićenih masnoća, trans masnih kiselina, kolesterola, natrija, vlakana, šećera i bjelančevina.

Tri godine su trajale pripreme novih saveznih pravila predviđenih u sklopi Obamina zakona o zdravstvenom osiguranju.

Ta pravila koja stupaju na snagu za godinu dana uključuju i kokice i drugu hranu koja se prodaje u kinima i zabavnim parkovima.