Kvari li se voće i povrće brže nego što mislite da bi trebalo, možda ga čuvate na krivi način. Za početak, nije sve voće i povrće kompatibilno, pa zna loše utjecati jedno na drugo.
Najveći utjecaj imaju namirnice s većim udjelom etilena, plina koji uzrokuje dozrijevanje pa kada se stavi uz druge, već zrele vrste, one zapravo brže propadnu.
Kako piše Huffington Post, a prenosi tportal, nećete pogriješiti stavljate li zajedno sljedeće namirnice jer prirodno imaju više etilena i neće loše utjecati jedne na druge: jabuke, marelice, avokado, zrela banana, dinja, kivi, mango, nektarine, papaja, marakuja, breskve, kruške, šljive i rajčica.
No one se ne bi trebale miješati s idućim namirnicama jer će na njih loše utjecati, upravo zato što stvaraju više etilena i već zrelo voće ili povrće može truliti prije nego bi trebalo: nezrele banane, zeleni grah, endivija, brokula, prokulica, kupus, mrkva, cvjetača, blitva, krastavci, patlidžan, lisnato povrće, peršin, grašak, paprika, špinat, bundeva, slatki krumpir, potočarka, lubenica.
Uz ove kombinacije, pomoći će još nekoliko pravila: Obično se ne preporučuje prati voće i povrće prije spremanja u hladnjak jer će prije propasti zbog viška vlage.
Bobičasto voće možete oprati u zdjeli hladne vode s malo octa jer će on uništiti bakterije i spriječiti nastanak plijesni. Naravno, treba ga posušiti iz gore navedenog razloga.
Određeno voće i povrće bit će ukusnije i dulje će trajati ako je na sobnoj temperaturi, primjerice, rajčice, ali i povrće s tropskim i suptropskim porijeklom – patlidžani, tikvice, krastavci, paprike ili grah.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.