Omiljeni obrok velike većine ljudi sadrži i jaja u nekom obliku, bilo da se radi o omletu, tvrdo kuhanom, jajetu na oko ili nekoj drugoj verziji. Ipak, jeste li ikad razmišljali o boji njihovih žumanjaka?
Znanstvenici su još prije stotinu godina otkrili da je boja žumanjka povezana s količinom karotenoida koje sadrži. Radi se o antioksidansu koji pomaže stvaranju vitamina A, koji poboljšava stanje kostiju. Zaključeno je da su žumanjci, čija je boja življa i jača, bogatiji zdravim nutrijentima koji su potrebni ljudskom tijelu.
Boja žumanjka direktno je, pak, povezana s prehranom peradi. Ukoliko se radi o jednoličnoj prehrani, koja se bazira isključivo na zrnju, žumanjak će biti svijetložut. S druge strane, ako je prehrana peradi uključivala i kukuruz, bilje i insekte, boja žumanjka bit će narančastija.
Stoga je preporučljivo konzumirati jaja čiji su žumanjci jarko narančaste boje, obzirom da oni sadrže maksimalnu količinu nutrijenata koje su potrebne ljudskom tijelu.
Ipak, na boju žumanjka često utječe i promjena godišnjega doba, pa su tako oni zimi svijetliji, obzirom da se peradi tada daje relativno malo hrane. Ipak, u velikom broju slučajeva svijetla boja žumanjka pokazatelj je lošije kvalitete jaja i peradi od koje su nastala, što znači da ne zadrže potrebnu količinu nutrijenata.
Stoga je jaja dobro kupovati samo od provjerenih prodavača.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.