Ljubav prema ugljikohidratima kod nekih je ljudi toliko jaka da je znanstvenici ponekad objašnjavaju "šestim osjetilom". Kad je u pitanju tjestenina, to i nije iznenađenje...
I dok se neki pokušavaju suzdržati od jedenja ugljikohidrata dok pokušavaju izgubiti kilograme, nova studija otkrila je da bi jedenje tjestenine čak moglo i pomoći u gubljenju suvišnih kilograma.
U studiji o utjecaju konzumiranja tjestenine na indeks tjelesne mase je sudjelovalo 2.488 ispitanika. Oni su jeli otprilike 3,3 porcije tjestenine svaki tjedan, ali nisu konzumirali druge ugljikohidrate. Istodobno su bili na dijeti niskog GI.
Tjestenina obično ima nizak glikemijski indeks što znači da sporije od rafiniranih ugljikohidrata povećava razinu šećera u krvi.
Istraživači iz bolnice St. Michael u Torontu otkrili su da oni koji jedu tjestetninu s niskim glikemijskim indeksom dodatno gube na težini.
Dr. John Sievenpiper, vodeći autor studije, kaže kako tjestenina nije doprinijela povećanju težine iili tjelesnih masti, prenosi Independent.
Usprkos uobičajenim vjerovanjima, ova studija pokazuje da bi tjestenina mogla biti na jelovniku onih koji su na dijeti s nisko glikemijskom prehranom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram