Ako nutricionisti izbjegavaju određene namirnice, to je znak da ih vjerojatno ne bismo trebali jesti.
Dijetni/light proizvodi
Light namirnicama se često dodaju šećeri i drugi aditivi kako bi se nadoknadilo nedostatak masti, tvrde stručnjaci Gary Taubes i Peter Attia iz organizacije Nutrition Science Initiative.
Preljev za salatu
Gotovi preljevi za salatu se rade s različitim kemijskim tvarima, aditivima i kukuruznim sirupom. Za pripremu domaćeg, zdravog preljeva treba vam samo malo maslinova ulja, octa i ostalih začina po želji.
Gazirani sokovi
Gazirani sokovi sadrže nevjerojatan broj kalorija jer su krcati umjetnim zaslađivačima i kofeinom. Radije pijem espresso ili čaj, kaže nutricionistica Katharina Kaise.
Mesne prerađevine
Slanina, šunka, hrenovke, kobasice, salame i ostale mesne prerađevine mogu ozbiljno narušiti zdravlje, tvrdi nutricionistica Kim Pearson iz organizacije BetterYou. Dodaje da je odrasla na farmi i da je vidjela kako tretiraju životinje što je rezultiralo njenom odlukom da postane vegetarijanka i toga se drži već 14 godina.
Margarin
“Izbjegavam margarin jer obiluje zasićenim mastima, kao i suncokretovo ulje. Radije bih vam savjetovala kokosovo ili maslinovo ulje”, savjetuje nutricionistica Cassandra Barns.
Kineska hrana
“Masna, teška, presoljena hrana me napuhuje, a upravo je takva dostavna kineska hrana. Većinom se sastoji od pržene hrane pune ulja koju tijelo teško probavlja”, kaže Faye Townsend iz organizacije Protein World, prenosi Index.hr
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.