Područje Balkana prečesto se povezuje s konfliktima, a premalo s gastronomskom scenom. No i to bi se moglo uskoro promijeniti, piše britanski Telegraph, jer balkanska hrana postaje novi hit na gastronomskoj sceni.
Novi kulinarski show Ricka Steina, kao i kuharica ‘Od Venecije do Istanbula’ poznatog chefa, vodi od obala istočnog Mediterana u potrazi za autentičnim jelima, uključujući hrvatske delikatese i albansku pečenu janjetinu, pa sve do venecijskih poslastica. I britanski trgovački lanci također pokazuju interes za balkanskom hranom pa se na njihovim policama može naći i makedonski ajvar.
Ajvar koriste svjetski chefovi
Ajvar je zapeo za oko i chefu Yotamu Ottolenghiju, a koristi ga u receptu za bosanske ćevape, ali i Jamieju Oliveru koji ga prodaje u svom web shopu.
‘Balkanska kuhinja je sezonska i u njoj prevladavaju lokalne namirnice. Svaka od ovih zemalja ponosi se svojim specijalitetima, ali ćete opet pronaći neka slična jela u svakoj od njih.
Balkanci jako vole roštilj
Balkan je plodna regija, a jela su bazirana na svježim proizvodima, iako nikako ne možete pobjeći od njihove ljubavi prema mesu s roštilja. Ćevapi se mogu naći u svakoj ulici u svakom gradu’, objasnio je za Telegraph chef Philip Evans, a on uvozi makedonske prehrambene proizvode u Veliku Britaniju.
Poznati londonski restoran Peckham Bazaar nudi balkanske specijalitete, a drži ga John Gionleka, albanskog podrijetla. On kaže da je meso s roštilja na Balkanu vrsta umjetnosti, a njemu osobno najdraža jela su burek i pečena albanska janjetina. Ključni sastojci za balkansku kuhinju su, prema Gionleki, maslinovo ulje, origano, češnjak, paprika, svježe voće i povrće te ‘štedljiva ruka’ koja će sve to dobro kombinirati.