U domaćoj kuhinji su lovorov list, ružmarin i kadulja česti i omiljeni začini. Osim što daju posebnu aromu jelima, imaju i niz zdravstvenih prednosti.
Lovorov list od davnina se koristi kao začin, ali i kao lijek, zbog antiseptičkih i protuupalnih svojstava. Pomaže boljem funkcioniranju živčanog i mišićnog sustava te utječu pozitivno na metabolizam i hormone.
Tradicionalno se koristi u liječenju mnogih bolesti, olakšava probavu, a njegovi listovi smiruju želudac te potiču apetit i izlučivanje probavnih sokova. Čaj od ploda koristi se za poticanje apetita, a pomaže i kod bolesti dišnog sustava poput jakog kašlja, bronhitisa i infekcija dišnog sustava. Pomaže i u slučaju menstrualnih problema, smanjuje stres i nervozu te stimulira imunološki sustav. Djeluje kao antiseptik i vrlo je učinkovit u borbi protiv gljivica.
Kao začin juhama, varivima i umacima dodaje se po list lovora. Pri pripremi hrane s lovorom list se treba izvaditi na kraju kuhanja. Koristi se i u konzerviranju i pakiranju suhog voća, posebice smokava, te za popravljanje okusa i kao repelent, a od listova se priprema čaj.
Ružmarin je nezamjenjiv u mnogim mediteranskim jelima, ali i zbog svojih brojnih zdravstvenih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Štiti od bakterija u hrani, osobito u ljetnim mjesecima, zahvaljujući antimikrobnom djelovanju te suzbija širenje patogenih mikroorganizma. Istraživanja su pokazala kako sprečava rast stanica raka dojke i debelog crijeva.
Ružmarin čuva zdravlje mozga i sprečava slabljenje njegovih funkcija. Brojne studije pokazale su da su osobe koje su udisale ružmarin unaprijedile svoje pamćenje i moć koncentracije. Ublažava također probavne tegobe i bolove, menstrualne grčeve i glavobolju, smanjuje stres te opušta mišiće. Poznato je i da ulje ružmarina smanjuje simptome upale grla, prehlade ili gripe. Osim toga, ublažava tegobe uzrokovane alergijom, a pokazalo se i da potiče rast kose te štiti od prijevremenog starenja i degenerativnih bolesti, piše tportal.
Sjajan je začin za juhe, pirjano povrće, meso, sve vrste pečenja i mekih sireva, nezaobilazan i za riblja jela. Najbolje je staviti stručak koji se, kada jelo poprimi odgovarajuću aromu, izvadi. Listići ružmarina mogu se odvojiti i sitno nasjeckati te dodati u zgotovljeno jelo. Meso za ražnjiće možete npr. nataknuti na grančicu ružmarina (s koje ste prethodno maknuli listiće) ili svježi ružmarin dodajte krumpiru zapečenom u pećnici.
Kadulja liječi upalu grla, grčeve u želucu, uništava bakterije, ublažava reumatske tegobe i sprječava pojavu dijabetesa. Djeluje antiseptički, baktericidno i fungicidno, a učinkovita je i protiv virusa. Ulje kadulje rabi se kod upalnih bolesti usne šupljine i ždrijela, za ispiranje te grgljanje. Često se upotrebljava u slučaju probavnih smetnji, osobito vjetrova, upale crijevne i želučane sluznice te kod proljeva. Poboljšava probavu, stoga je dobra kao začin, osobito ako se dodaje teškim i masnim jelima. Jedno istraživanje je pokazalo da kadulja može pomoći u prevenciji dijabetesa, a druga istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od naglih promjena u razini šećera u krvi. Ova biljka je dobra i za osobe koje imaju problema s menstrualnim ciklusom i hormonalnim poteškoćama.
Kadulju možete koristiti u juhama, s povrćem, sirom, ribom, mesom ili tjesteninom, samo pripazite da istovremeno ne koristite i druge začine te je pažljivo dozirajte.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram