Prije dvadesetak godina njemački su znanstvenici otkrili da je za naš ubrzani životni stil tipično da usred bijela dana trebamo neko opravdanje za odmor. Tada su neki mislili da je proljetni umor baš to opravdanje, ali su vrlo brzo utvrdili da je riječ o nečemu mnogo ozbiljnijem.
Brojni medicinski stručnjaci već dugo smatraju da proljetni umor nije samo umišljeno stanje duha nego da neki ljudi manje, a drugi više pate od te tegobe. Procjene govore da se na prijelazu u proljeće čak polovina populacije suočava s umorom koji uključuje bezvoljnost i nedostatak energije i vitalnosti.
Znakovi ovog umora su karakteristični i lako ih je prepoznati: nedostatak snage, osjećaj premorenosti, pospanosti, bezvoljnosti, smetnje koncentracije, što sve skupa rezultira padom radne učinovitosti. Ako se tome dodaju još i nezadovoljstvo, tjeskoba, često i poremećaj spavanja, osjećaj umora se samo dodatno pojačava.
Kao točka na ‘i’ dolazi i prijelaz na ljetno računanje vremena, dakle još jedan sat manje sna, što umornom organizmu uzrokuje dodatne teškoće.
Mrtva hrana
U rješavanju ovog problema moramo najviše napraviti sami. Doduše, i za umor smo najviše krivi sami jer smo se tijekom zime možda previše zapustili i hranili mrtvom hranom.
#related-news_0
Što napraviti da bismo uhvatili korak s prirodom koja se budi iz zimskog sna i kako pobijediti proljetni umor?
Odgovor je jednostavan – vitaminima i ugljikohidratima, svježim sezonskim namirnicama u što šarenijem spektru.
Neka namirnice budu po mogućnosti iz biološkog uzgoja, a ne iz zimnice, zamrzivača ili konzerve. Živa hrana najbrže vraća vitalnost, ali ne pretjerujte u količini. Ako pojedete previše, organizamu treba više energije za probavu, pa smo opet umorni i vrtimo se u krugu.
Raznolike namirnice
Stimulanse kao što su kava, čaj, alkohol i nikotin izbacite ili svedite na što manju mjeru jer kratkoročno imaju stimulativan učinak, no dugoročno idu naruku umoru kojeg se želimo otarasiti.
Stručnjaci preporučuju što raznolikije namirnice, pregršt voća i povrća različitih boja. U jelovnik svakako uvrstite ječam, mahunarke, mladi luk, češnjak, hren, i nikako ne preskačite doručak koji je dobar saveznik u borbi protiv proljetnog umora.
Pijte veće količine tekućine i jedite sirovo voće, a i tople juhe od povrća odličan su i lagan obrok za umorno tijelo, piše Slobodna Dalmacija.
Barem jednu dnevnu kavu zamijenite čajem, najbolje zelenim ili gingsengom, a jutro započnite sokom nekog citrusnog voća koje će vas na početku dana opskrbiti vitaminima i alkalizirati.