Gradski muzej Požega i Enzita Kitchen Studio 19. lipnja 2019. u 11 sati pokreću jedinstveni projekt, Muzej u loncu, kroz tradicijsku prehranu Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema godinama pomno istražuje, dokumentira i na jedinstven način predstavlja vrlo vrijednu, zaboravljenu i nedovoljno poznatu nematerijalnu kulturnu baštinu istočne Hrvatske.
Nizom aktivnosti, od bloga, izložbi, degustacija i cooking show-ova, preko dokumentarnih filmova i predavanja, pa sve do suradnje sa školama, proizvođačima domaće hrane, ugostiteljima i turističkim djelatnicima, ova neobična riznica prošlosti i običaja nastoji razbiti predrasude javnosti da je prehrana istočne Hrvatske nemaštovita, jednolična i nezdrava, odnosno da se zasniva uglavnom na mesu i suhomesnatim svinjskim proizvodima.
Otkrivajući zaboravljene domaće i ekološke namirnice te filozofiju recikliranja namirnica, Muzej u loncu nastoji upozoriti javnost na gastronomske i turističke potencijale zaboravljenih jela i njihovu primjenjivost danas u svakodnevnom životu.
Ali, ono što je najvažnije, projekt je kroz zaboravljena i nedovoljno poznata jela pronašao jedinstven način interpretacije životnih, radnih i godišnjih običaja sela, grada i plemstva te zanimljivih turbulentnih povijesnih zbivanja na ovim područjima. Muzej u loncu egzotične okuse i mirise gostima i posjetiteljima nudi u svojoj neobičnoj kuharici, virtualnom muzeju, ekskluzivnoj istoimenoj monografiji, ali i na tanjuru u restoranima.
I konačno, došli smo do početka novog života projekta u Zagrebu, u kuhinji Enzita Kitchen Studija. U ovom interaktivnom kuharskom prostoru, zaživjet će brojni recepti kroz pokazne i praktične radionice, prezentacije, predavanja itd.
No, svaki recept, svako jelo i svako druženje s Muzejom u loncu bit će protkano pričama o hrani, o ljudima koji su je kuhali, a kuhaju i danas, o onima koji su je jeli, a jedu i danas, te o značaju hrane u zanimljivim individualnim pričama otkrivenim etnološkim istraživanjima.
Za inicijativu i nastojanja Muzeja u loncu, Gradski muzej Požega u čijem je okrilju nastao projekt, dobio je turističku nagradu zlatni „Simply the best, Way of Croatia“, a autorica projekta, Maja Žebčević Matić, godišnju nagradu Hrvatske turističke zajednice „Čovjek ključ uspjeha u turizmu“.
Sinergija kojom je Muzej u loncu u humanitarnoj akciji, istraživanju, izložbi, dokumentarnim filmom i monografiji s kuharicom, povezao 16 muzeja istočne Hrvatske, nagrađena je posebnim priznanjem Hrvatskog muzejskog društva, te međunarodnom nominacijom za nagradu „Živa“, Slavenskog foruma kulture.
Kada?
19. lipnja 2019. u 11 sati
Gdje?
Enzita Kitchen Studio na Zagrebačkom velesajmu u Paviljonu 14a
(Avenija Dubrovnik 15, 10 020 Zagreb)
Kontakti:
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.