Prije pranja tave potrebno je pričekati da se ohladi

Lifestyle 06. kol 201913:59 > 14:06
Pixabay

U mnogim kućanstvima nakon kuhanja prljavo posuđe ljudi stavljaju izravno pod vodu, no stručnjaci kažu da je to pogrešno te da treba pričekati da se ulje ohladi.

Engleski Odjel za okoliš, hranu i ruralne poslove građanima savjetuje da prljave tave nakon kuhanja ne stavljaju odmah pod vodu. Tvrde kako u suprotnom začepljuju odvode i troše više vode te na taj način štete okolišu, piše The Sun, a prenosi 24sata.

Umjesto da isperu vruću tavu pod vodom, savjetuju da prvo pričekaju da se ulje u tavi ohladi. Nakon toga treba sastrugati masnoću i ostatke te ih baciti u smeće ili u posudu otpornu na toplinu kako bi se otpad reciklirao. Zatim papirnatim ubrusom treba obrisati tavu. Tek nakon toga možete oprati tavu pod vodom.

U slivnik postavite mrežicu kako bi se na nju uhvatili ostaci hrane te kako ne bi odlazili izravno u odvod.

“Sve dok se pribor pere ispravno nakon što ste odstranili ulje, nema rizika za zdravlje”, upozorili su iz The Food Standards agencije. Objavljene smjernice dio su kampanje “Love Water”.

Ulje iz posuđa, osim što može začepiti cijevi, putuje odvodima stvarajući u kanalizacijama velike gomile masti. Istaknuli su i kako samo litra ulja koju kućanstva izliju u odvod može zagaditi milijune litara pitke vode. Mast također može završiti u riječnom sustavu te zagaditi okoliš. Više od 800 milijuna kuna na godinu stanovnici Velike Britanije troše na odčepljivanje zaštopanih odvoda slivnika i zahoda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.