Kiselica se spominje u zapisima starog Rima kao ljekovita i jestiva biljka. Kneipp za kiselicu kaže: "Kiselica nije samo dobar lijek nego i izvrsna hrana za bolesnike jer čisti i popravlja krv." U Njemačkoj je kiselica omiljeno povrće. Kiselica čisti, jača, osvježuje i umiruje cijeli organizam, a izvana uljepšava.
Mladi listovi lijek su za: anemiju, jer sadrže dosta topivog organskog željeza; skorbut, jer obiluje C vitaminom. Liječenje je vrlo jednostavno. Mladim zgnječenim listovima masira se zubno meso ili se žvaču.
Kiselica sprečava upalne procese na koži, bronhima, sinusima, grlu, kod gripe.
Svježi sok izvrsno pomaže kod svih upalnih procesa, rana, svrbeža lože, lišajeva i akni. Koristi se za grgljanje, ispiranje i mazanje oboljelih mjesta.
Čaj od cijele osušene biljke rabi se za: detoksikaciju krvi i cijelog organizma (sastavni je dio nekih čajnih mješavina za liječenje raka – “Essiac čaj” Chippewa Indijanaca – raka dojke, itd., kao i kod nuspojava u liječenju raka), bolesti želuca i crijeva (protiv glista), anemiju, mokraćnog sustava – jače mokrenje, vodene bolesti, kod zatvora – opstipacije, infekcije Escherichijom coli, stafilokokom, kod salmonele, groznice, anemije, tegobe sa sinusima, skorbuta, reguliranje mjesečnog ciklusa, liječenja raznih kožnih tegoba (kožnih novotvorina – tumora, škrofula, oteklina, edema, ekcema, svraba kože).
Svježi mladi list kao čaj rabi se kod: upale usta (zubno meso), grla, za osvježenje te za jače mokrenje. Sjeme: zaustavlja proljeve, umiruje bolove u trbuhu, zaustavlja krvarenje, piše Večernji list.