Od češnjaka do rajčice, preko vina i jogurta - donosimo nekoliko namirnica koje ste dosad sigurno jeli na krivi način.
1. Rajčica
Ako želite da vaše tijelo iskoristi kemikalije iz rajčice koje se bore protiv stanica raka morate ih jesti pečene. Zapravo po ovom pitanju čak je i umak od rajčice bolji od njih sirovih.
2. Sjemenke lana
Nemojte ih jesti cjelovite. Zna se da su ove sjemenke odlične za zdravlje jer sadrže vitamine i druge korisne sastojke, ali ako ih jedete cjelovite vaše tijelo ih neće moći probaviti. Prije upotrebe ih zdrobite!
3. Povrće
Ne kuhajte i ne pržite povrće. Enzim koji služi za sprečavanje raka najčešće je uništen kada povrće prođe kroz termičku obradu. Kuhajte na pari.
4. Crno vino
Suprotno onome u što vjeruju poznavatelji vina, ostavljanje boce vina da ‘odstoji’ sat vremena nakon otvaranja, nije dobro. Možda će vino imati bolji okus, ali kada govorimo o zdravlju ova metoda neće doprinijeti. Kada vino stoji otvoreno organske kiseline i polifenoli, koji koriste zdravlju, počinju s procesom raspadanja.
5. Jagode
#related-news_0
Ne režite ih. Mnoge hranjive tvari poput vitamina C su osjetljive na izlaganje kisiku. Zbog toga rezanje ili miksanje jagoda ograničava njihov puni nutritivni efekt.
6. Jogurt
Što radite s onom tekućinom koja se stvori na vrhu jogurta kada odstoji neko vrijeme? Vjerojatno ju prolijete, a to je upravo ono što ne biste smjeli napraviti jer ta tekućina sadrži mnogo vitamina B12 i proteina.
7. Češnjak
Nasjeckajte ga i ostavite da odstoji. Za razliku od crnog vina i jagoda, češnjak dobiva na nutritivnoj vrijednosti kada je izložen zraku. Njegov enzim alicin lakše će se apsorbirati ako ga ostavite da odstoji desetak minuta.