Što povezuje ljude s Okinawe, Sardinije, Ikarije, Costa Rice, i iz Loma Linde u Kaliforniji? Prosječno dožive stotu godinu života 10 puta češće od prosječnog čovjeka.
Prije više od deset godina pisac Dan Buettner je s ekipom znanstvenika National Geographica istražio ova područja koja je nazvao ”Plava područja”. Njegova najnovija knjiga ‘Rješenja iz Plave zone’ istražuje njihove zdrave životne navike, a posebno prehranu.
Okinawa: Jedite nešto iz zemlje i nešto iz mora svaki dan
Osim po lijepom vremenu i prekrasnim plažama Okinawa je poznata i po visokom postotku stogodišnjaka. Pa koja je njihova tajna? Svakog dana jedu nešto iz zemlje i nešto iz mora. To uključuje hranu poput morskih algi, dinja, tofua, češnjaka, smeđe riže, zelenog čaja i shitake gljiva.
Sardinia: Jedite hranu bogatu kalcijem i proteinima
Jedan od specifičnih faktora koji produžuju život ljudi na Sardiniji je duga tradicija uzgoja koza i ovaca. Naravno čuvanje stoke garantira mnogo kretanja i vježbe, ali također znači da je prehrana tih ljudi bogata proteinima i kalcijem koje dobivaju iz sira i mlijeka tih životinja.
Osim toga stanovnici tog područja drže se pravila da vode ljubav svake nedjelje.
Ikaria: Slijedite pravila mediteranske prehrane
Na malenom otoku Ikariji u Grčkoj ljudi konzumiraju mediteransku prehranu baziranu na puno biljne hrane za koja je dobra za srce. Buettner je nazvao Ikariju ”otokom na kojem su ljudi zaboravili umrijeti”.
Costa Rica: Jedite tikve, grah i kukuruz
Buettner je tikve, grah i kukuruz nazvao ”tri sestre” srednjoameričke prehrane. Ove namirnice nemaju puno kalorija, a dobar su izvor zdravih vlakana, vitamina i minerala. Grah je također dobar izvor proteina.
Loma Linda: Jedite kao vegan, ali dodajte ribu
Loma Linda je zajednica sljedbenika crkve adventista što znači da izbjegavaju pušenje, pijenje i medije te slijede biblijsku prehranu. Prehrana im se bazira na žitaricama, orasima, voću i povrću. Ne konzumiraju šećer i piju samo vodu i sojino mlijeko.