Voće je zdravo i vaše tijelo ga obožava. No, na žalost ove ukusne i slatke namirnice imaju jednu ne tako lijepu nuspojavu koja je veliki neprijatelj vaše linije. Riječ je o napuhanom trbuhu kojeg nitko ne želi, posebno kada planirate uskočiti u omiljenu usku haljinu ili traperice. Doznajte koje voće uzrokuje nadutost.
1. Jabuka
Jabuke su snažan antioksidans i izvrsna namirnica za ‘ubijanje’ gladi. No, isto tako jabuka je voće koje najviše napuhava trbuh jer je prepuno fruktoze, voćnog šećera koji većina ljudi vrlo teško probavlja.
Šećer usporava proces probave hrane koja počinje oslobađati plinove, zbog kojih trbuh naglo naraste. Želite li ipak pojesti zdravu jabuku, pojedite samo pola te je žvačite temeljito i polako. Drugu polovicu pojedite za pola sata do sat vremena.
2. Kruška
Osim što su vrlo ukusne i sočne, kruške su prijatelj vaše linije. Sadrže pektin – prirodno biljno vlakno koje pomaže kod snižavanja kolesterola i stvara osjećaj sitosti.
No, nažalost kruške sadrže i malu količinu sorbitola – šećernog alkohola koji u malim količinama regulira probavu, ali je i teško probavljiv pa kod velikog broja osoba osjetljivih na ovaj sastojak izaziva nadutost.
3. Trešnje, grejp i ananas
Mnogima omiljeno sezonsko voće, ukusne i sočne trešnje savršen su desert, no baš kao i mango, grejp i ananas sadrže velike količine šećera. Voćni šećer teško se probavlja te zbog toga neprobavljeni do dugo ostaje u organizmu.
Zbog toga, baš kao i kod jabuke, u crijevima započinje proces fermentacije koji osim napuhanog trbuha može izazvati plinove i grčeve u trbuhu.
4. Sušeno voće
Grožđice, ribiz i suhe šljive idealna su slatka grickalica za sve one koji održavaju liniju ili se bore protiv viška kilograma, a onima koji pate od zatvora pomažu da se olakšaju.
No zahvaljujući vlaknima i velikoj količini šećera, zbog suhog voća brzo ćete se napuhati poput balona. fermentacijoom se u crijevima oslobađa velika količina plinova koja uzrokuje ova nepoželjan efekt i zato je ovo voće dobro kombinirati uz velike količine vode, piše Zadovoljna.hr.