Velika je vjerojatnost da i u vašem vrtu raste neugledan korov za koji mnogi ne znaju da je, ustvari, jedna od najzdravijih biljaka na svijetu.
Riječ je o tuštu, u narodu poznatom i kao tušanj, tušac, tušnjak i portulak, malenoj biljci sa sočnim mesnatim listovima i crvenkastim stabljikama koja cvjeta zvjezdastim žutim cvjetovima.
Iako su naše bake vrlo dobro znale kako je riječ o jestivoj i vrlo zdravoj biljci, modernim generacijama malo je poznato da je tušt upravo čudesan izvor proteina, vitamina E i C, a osobito je cijenjen zbog činjenice da sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke.
Također sadrži i fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu i time štite od mnogobrojnih bolesti.
Tušt ima vrlo ljekovita svojstva u liječenju zatvora, kao i upala bubrega i mjehura, a suvremena medicina ga koristi u pripravcima koji djeluju laksativno. Sok se koristi protiv suhog kašlja, upala, čireva i krvarenja.
Najjednostavniji način konzumacije tušta je priprema salata jer svježa biljka ima najviše prehrambenih vrijednosti, no može se i kiseliti, kuhati ili pržiti te koristiti za juhe i variva, piše Slobodna Dalmacija.
Tušt je samonikla jednogodišnja biljka, vrlo otporna na visoke i niske temperature, kao i na sušu te uspijeva i u zemlji loše kvalitete, a razmnožava se sjemenkama.
Ukoliko je biljka u svatu, prkos ćete prepoznati po velikim cvjetovima žute ili ružičaste boje, a ukoliko nema cvjetova, prepoznat ćete ga po mliječnoj kiselini koju ispušta kada mu prerežete stabljiku.