
U usnoj šupljini imamo više od 10 000 okusnih pupoljaka koji "reagiraju" na četiri glavne skupine okusa: slano, slatko, kiselo i gorko.
Kad je riječ o ukusima to je jedan od najvažnijih temeljnih misterija ljudskog ponašanja”, tvrdi Julie Mennella, biopsihologinja koja proučava znanost okusa.
Zašto netko više voli slana nego slatka jela?
U usnoj šupljini imamo više od 10 000 okusnih pupoljaka koji “reagiraju” na četiri glavne skupine okusa: slano, slatko, kiselo i gorko.
Ipak, neki od nas češće će posegnuti za slanim, odnosno slatkim jelima. Ako ste se zapitali zašto je to tako, evo odgovora.
U najvećoj mjeri za to su glavni krivac – geni!
Naš DNK određuje u kojoj ćemo mjeri biti osjetljivi na određenu skupinu okusa, ali za naginjanje slatkom krivac je i naš mozak koji to projicira kao vrstu nagrade, kaže Mennella.
Veliku ulogu u tome za kojim ćemo jelom prije posegnuti ima i koju smo vrstu namirnica konzumirali kroz život. Ako ste češće jeli slanije skupine namirnica onda ćete i nastaviti birati takva jela i dalje, pojašnjava ona, a prenosi Večernji.hr.