Kako očistiti kuhalo od kamenca?

Lifestyle 01. lis 202422:52 0 komentara
Pexels

Svakodnevna priprema čaja ili kave u električnom kuhalu dovodi do toga da se u njemu brzo nakupi sloj kamenca.

Iako kamenac sam po sebi nije štetan, može prokuhanoj vodi ili pripremljenom napitku može dati blago metalni okus.

Istovremeno, sloj kamenca u kuhalu narušava njegove performanse jer je zagrijavanje sporije, a na taj način također trošite više plina ili struje.

S kamencem u kuhalu možete se boriti na tri jednostavna, ali vrlo učinkovita načina.

Uklanjanje kamenca sodom bikarbonom

Soda bikarbona je gotovo čudesno sredstvo za čišćenje praktički svega u vašem domu.

Jeftino, bezopasno i vrlo korisno i naravno, može vam pomoći i u uklanjanju kamenca iz kuhala za vodu.

Napunite kuhalo vodom do pola ili do tri četvrtine, tako da prekrije cijelu površinu naslaga kamenca.

Dodajte jednu žlicu sode bikarbone unutra i miješajte dok se potpuno ne otopi.

Zatim uključite struju i zagrijavajte ga dok voda ne proključa.

Ostavite da voda vrije minutu-dvije.

Uklonite kuhalo i ostavite da voda stoji u njemu oko 20 ili 30 minuta. Ovo bi trebalo biti dovoljno da soda bikarbona potpuno olabavi kamenac koji se nakupio.

Za to vrijeme voda će se ohladiti, i po završetku procesa izlite je zajedno sa sodom bikarbonom i preostalim kamencem.

Osim u najzahtjevnijim slučajevima, ovo bi trebalo biti dovoljno.

Kuhalo možete obrisati mekom krpom ili ostaviti na sobnoj temperaturi da se osuši.

Za najtvrdokornije slojeve kamenca možda ćete morati izribati kuhalo četkom, ali pazite da ne oštetite metalnu površinu, jer se mikro čestice metala mogu miješati s vodom koju zagrijavate, što nije preporučljivo ni dobro za vaše zdravlje.

Za ovaj “piling” možete koristiti pastu napravljenu od nešto veće količine sode bikarbone i manje količine tople vode koju jednostavno pomiješate.

Uklanjanje kamenca octom

Kao i soda bikarbona, ocat je vrlo korisno sredstvo za čišćenje kod kuće.

Budući da ima blago neugodan miris, možete mu dodati malu količinu limuna ili limunske kiseline kako biste ublažili miris.

Također, provjerite je li upotreba octa kao sredstva za čišćenje prikladna za vaš tip kuhala. Za uklanjanje kamenca najpogodniji je destilirani bijeli ocat.

Napunite kuhalo mješavinom vode i octa u omjeru 1:1. Stavite ga na plin ili uključite struju i zagrijavajte dok ne proključa.

Ostavite da kuha neko vrijeme, ali ne više od pet minuta.

Po potrebi otvorite prozore i provjetrite stan jer zagrijani ocat može ispuštati vrlo jak i neugodan miris.

Ostavite ključajuću otopinu u kuhalu oko sat vremena da razbije kamenac.

Za to vrijeme voda će se ohladiti, a tada je vrijeme za temeljito ispiranje.

U slučaju čišćenja octom, vjerojatno će biti potrebno ispirati više puta nego kada čistite sodom bikarbonom, kako biste se pouzdano riješili svih ostataka i neugodnog mirisa octa, koji može utjecati na okus vašeg pića.

Ako primijetite da sav kamenac nije uklonjen, možete ponoviti postupak još jednom.

Ako nakon temeljitog čišćenja suhom krpom i dalje osjećate miris octa, preporučujemo da nekoliko puta prokuhate vodu u koju ste dodali malo limunske kiseline.

Ovo bi trebalo uspješno neutralizirati neugodne mirise.

Uklanjanje kamenca limunom ili limunskom kiselinom

Za ovu metodu možete koristiti iscijeđene limune, sok od limuna iz trgovine, narezane limune ili limunsku kiselinu u prahu.

Ako koristite limun, trebat će vam polovica, koju iscijedite ili izrežete na kriške u oko 3 dl vode.

Bit će dovoljno oko 50 ml limunovog soka, a možete dodati i jednu žličicu limunske kiseline.

Upravo je limunska kiselina u limunu vrlo uspješna u borbi protiv tvrdokornih naslaga kamenca.

Koju god metodu koristili, zagrijte mješavinu vode i jednog od sastojaka na bazi limuna i prokuhajte na vatri ili struji. Dvije minute bit će dovoljne.

Zatim ostavite otopinu da djeluje od 30 minuta do sat vremena.

Izlijte ohlađenu vodu, nekoliko puta isperite kuhalo vodom i obrišite ga suhom krpom, ili po potrebi uklonite preostali kamenac i komadiće limuna mekšom spužvom.

Miris limuna, za razliku od octa, mnogo je ugodniji pa vjerojatno nećete morati previše puta ispirati.

Nije važno koju od ovih metoda odaberete, uvijek budite sigurni da sigurno rukujete strujom i da, u slučaju električnog kuhanja, električni dijelovi ne dolaze u dodir s vodom.

Kamenac je neugodan za gledanje, može utjecati na okus vaše zagrijane vode, a prije svega može skratiti vijek vašeg kuhala i povećati vrijeme potrebno za zagrijavanje vode.

Ako redovito i na vrijeme koristite gore opisane tehnike, kuhalo će vam dulje trajati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!