Kimchi u Hrvatskoj postaje sve popularniji, posebno među ljubiteljima internacionalne kuhinje i zdravog načina života.
Iako nije dio tradicionalne hrvatske kuhinje, njegov porast popularnosti povezan je s većom dostupnošću azijskih namirnica u trgovinama, širenjem azijskih restorana te sve većim interesom za fermentiranu hranu zbog njezinih zdravstvenih prednosti.
Kimchi se često može pronaći u specijaliziranim trgovinama, poput onih koje prodaju azijske proizvode, ali i u nekim većim supermarketima. Ljudi ga sve češće pripremaju i kod kuće, zahvaljujući jednostavnim receptima dostupnim na internetu. Također, fermentirana hrana općenito, uključujući domaće verzije poput kiselog kupusa, ima duboko ukorijenjenu tradiciju u Hrvatskoj, što olakšava prihvaćanje kimchija kao zdravog i ukusnog izbora.
Rast popularnosti veganske i vegetarijanske prehrane također doprinosi interesu za kimchi jer se često koristi kao prilog ili dodatak jelima bogatim povrćem. Premda još nije postao mainstream kao, primjerice, sushi, kimchi ima svoju nišu i zasigurno će nastaviti dobivati na popularnosti.
Što je kimchi?
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo koje se sastoji od fermentiranog povrća, najčešće kineskog kupusa i rotkve, uz dodatak raznih začina.
Ovo jelo poznato je po svojem pikantnom okusu, bogatoj aromi i probiotičkim svojstvima, što ga čini ne samo ukusnim nego i zdravim dodatkom svakodnevnoj prehrani.
Kimchi je osnovni dio korejske kuhinje i služi se kao prilog uz gotovo svaki obrok, no može biti i glavni sastojak u raznim jelima poput juha, rižota i palačinki.
Povijest kimchija
Kimchi ima dugu povijest koja se proteže više od 2000 godina. Prvi zapisi o fermentiranom povrću u Koreji datiraju iz razdoblja Tri kraljevstva (1. – 7. stoljeće).
Tradicionalna metoda fermentacije razvijena je kako bi se povrće očuvalo tijekom dugih i hladnih zima. Tijekom stoljeća, kimchi je evoluirao; osobito nakon uvoza čili papričica u Koreju u 16. stoljeću, koje su postale ključni sastojak modernog kimchija.
Zdravstvene prednosti kimchija
Kimchi je bogat vitaminima A, B i C, vlaknima i probiotičkim bakterijama poput Lactobacillusa, koje pomažu u zdravlju probavnog sustava. Također, sadrži antioksidanse koji dobro utječu imunološki sustav i smanjuju upalne procese u tijelu. Redovita konzumacija kimchija povezuje se s poboljšanjem crijevne flore i općeg zdravlja.
Recept za domaći kimchi
Umjetnu inteligenciju smo zatražili da recept za kimchi koji možete napraviti sami kod kuće. Evo što smo dobili:
Sastojci
- 1 glavica kineskog kupusa
- 1 šalica soli
- 4 šalice vode
- 1 velika mrkva, narezana na trakice
- 1 rotkva, narezana na trakice
- 4 mlada luka, narezana na komadiće
- 5 žlica ribljeg umaka ili sojinog umaka
- 3 žlice korejskog čili praha (gochugaru)
- 4 žlice nasjeckanog čilija
- 5 žlica nasjeckanog češnjaka
- 1 žlica šećera
- 1 komad đumbira (otprilike 5 cm), nariban
Priprema
Kupus prerežite na pola, a zatim na manje komade. U velikoj zdjeli pomiješajte kupus sa soli i vodom. Ostavite da odstoji 2 sata, povremeno miješajući.
Nakon 2 sata, isperite kupus pod hladnom vodom kako biste uklonili višak soli. Dobro ga ocijedite.
U drugoj zdjeli pomiješajte riblji umak, čili prah, češnjak, đumbir i šećer dok ne dobijete pastu.
Dodajte mrkvu, rotkvu i mladi luk u pastu te dobro izmiješajte.
Umiješajte kupus u pastu tako da svaki komadić bude premazan začinima.
Smjesu stavite u sterilizirane staklenke, pritiskajući kako biste izbacili zrak. Ostavite staklenke na sobnoj temperaturi 1 – 2 dana kako bi fermentacija započela, a zatim ih premjestite u hladnjak.
Vaš kimchi bit će spreman za konzumaciju nakon otprilike tjedan dana, no što duže stoji, okus će biti intenzivniji.
Kimchi nije samo ukusan dodatak vašem jelovniku, već i hrana bogata hranjivim tvarima koja pozitivno utječe na zdravlje. Uz malo truda, možete ga pripremiti kod kuće i uživati u autentičnom okusu korejske kuhinje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare