Fritule s jogurtom: Recept za odličan desert, tajna je u jednom sastojku

Cooking 10. velj 202315:38 0 komentara
PIXSELL/Hrvoje Jelavić

Fritule su vrlo jednostavan desert koji je često vrlo skup kada ga kupujete vani. Ipak, fritule se mogu raditi i kod kuće, a one s jogurtom će biti stvarno posebne. Izrada je lagana, treba vam samo nekoliko sastojaka, a cijela obitelj će uživati.

Tajna dobrih fritula su nekoliko kapi rakije ili ruma koje se stavljaju pri izradi tijesta kako fritule na sebe ne bi navukle previše ulja. Fritule s jogurtom će imati nešto drugačiji okus jer će i tekstura tijesta biti drugačija.

Fritule s jogurtom – recept

Kako biste napravili ove fritule, sastojci su slični kao i za izradu običnih fritula, ali se dodaje i jogurt.

Sastojci:

– 2 jaja

– 200 ml jogurta (tekući)

– vrećica vanilin šećera

– pola vrećice praška za pecivo

– 30 gr šećera

– 300 gr glatkog brašna

– 20 ml rakije ili ruma

– malo soli

Priprema:

Prvo umutite jaja sa šećerom pomoću miksera, tako da budu pjenasta. Onda im dodajte jogurt, rakiju i vanilin šećer. Najbolje je koristiti tekući jogurt, ali mogu se raditi i s grčkim ili čvrstim jogurtom. Dobro izmiješajte sastojke pjenjačom. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, odnosno brašno i prašak za pecivo.

Suhe sastojke potom postepeno dodajte u mokre i cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.

Nakon toga dodatno pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Ostavite smjesu da odstoji oko pola sata na toplome.

Iduće je na redu prženje u ulju. Zagrijte ulje u loncu dok ne bude vruće. Možete provjeriti je li dovoljno vruće tako da uzmete mali komadić tijesta i stavite ga u ulje. Ako su se okolo napravili mjehurići, ulje je spremno. Kako vam se tijesto ne bi lijepilo za žlicu, žlicu prvo umočite u ulje, a potom uzmite tijesto i drugom žlicom ga stavljajte u ulje. Kada fritule dobiju boju s jedne strane, okrenite ih na drugu stranu.

Istovremeno možete peći više fritula, koliko ih stane u lonac, ali pazite da sve stavite u otprilike isto vrijeme. Kad su s obje strane dobile boju stavite ih na tanjur na koji ste prethodno stavili ubrus koji će upiti višak ulja. Za kraj posipajte šećer u prahu po fritulama.

Fritule se mogu jesti same, a uvijek ih možete obogatiti pa po njima preliti otopljenu čokoladu za kuhanje ili ih jesti uz namaz od lješnjaka.

Dakle, fritule s jogurtom se rade vrlo jednostavno, a tijesto će imati nešto drugačiju teksturu. Treba paziti na nekoliko stvari, a glavni tajna leži u rakiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!