Priprema zimnice u punom je jeku, a osim tradicionalne pripreme ajvara, mnogi se odlučuju i za pripremu kiselog kupusa.
Ako ste početnik, donosimo vam sva pravila za kiseljenje kupusa kako bi vaš zimski kupus mjesecima bio svjež.
Najjednostavniji recept
Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Prvo je potrebno ukloniti prve liste pa se potom na korijenu zareže križ te se glavice potom slažu u bačvu. S obzirom na to da su okrugle i nemoguće ih je lijepo posložiti, nekoliko glavica kupusa treba isjeći na četvrtine i polovice i ugurati između cijelih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale, navodi krstarica.
Zatim se u bačvu ulije voda, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, a na vrh se stavi drvena ili plastična preša.
Trikovi za najbolji kupus
Ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom na prešu, i to je u redu kada je bačva puna do vrha.
No, ako vam ostane mjesta, riskirate da se kupus brže pokvari, zbog dotoka zraka. U tom slučaju najbolje je napuniti veliku najlonsku vrećicu vodom i staviti ju preko kupusa.
Nemojte prelijevati rasol
Kako ne biste morali prelijevati rasol, predlažemo sljedeći trik – preko preše ili vrećice s vodom raširite deblju pamučnu tkaninu, pa stavite još soli.
Tako će se sol polako otapati i padati na dno bačve.
Temperatura je važna
Dok se ne ukiseli kupus mora stajati na sobnoj temperaturi. Ne smije biti prehladno. Kupus kasnije treba premjestiti na hladnije mjesto gdje temperatura ne smije prelaziti 5 °C.
Kontrolirajte količinu vode
Tijekom mjesec dana kiseljenja potrebno je povremeno kontrolirati količinu vode u bačvi, osobito prvih dana.
Kupus ne smije biti van vode, pa ju po potrebi dolijevajte. Ako koristite kamen ili posudu, svakako ih isperite barem svaki drugi dan.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare