Pazite kako ih spremate: Ovo su neke od najopasnijih namirnica

Lifestyle 17. ruj 202416:53 0 komentara
Namirnice na stolu
Unsplash / Ilustracija

Općenito, vrijeme za užinu i obrok ne smatramo rizičnim dijelovima dana, ali postoji mnogo namirnica na koje bismo trebali obratiti pažnju.

Meso i perad

Iako je ovo široka kategorija, 29 posto svih smrti od bolesti izazvanih hranom potječe od mesa i peradi, prema podacima o epidemiji koje su prikupili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). I općenito, patogeni u hrani veći su ubojica od alergena ili otrovnih kemikalija. Provjerite jesu li meso i perad pečeni na odgovarajućoj temperaturi (145 stupnjeva za komade govedine i svinjetine, 160 za mljeveno meso i 160 stupnjeva za perad.

Sirovi mliječni proizvodi

Iako sirovi mliječni proizvodi imaju obožavatelje, CDC ističe da je gotovo 2000 bolesti i 144 hospitalizacije pripisane izbijanju klica iz sirovih mliječnih proizvoda između 1993. i 2012.

Sirove klice

Paul Dawson, profesor znanosti o hrani na Sveučilištu Clemson za poljoprivredu, šumarstvo i biološke znanosti, kaže da ne jede sirove klice ako ne zna odakle dolaze. Iako sirove klice izgledaju kao zdrava hrana, uzgajaju se u toplim, vlažnim uvjetima koji također mogu biti idealni za razmnožavanje patogenih bakterija.

Kikiriki

Za one koji su alergični na kikiriki, izloženost čak i maloj količini kikirikija može izazvati simptome koji variraju od curenja iz nosa do potpune anafilaksije, kada grlo otiče, što otežava ili onemogućava disanje. Alergije na kikiriki najčešći su uzrok anafilaksije povezane s hranom, prema klinici Mayo.

Orašasti plodovi

Četvrtina onih koji su alergični na kikiriki su alergični i na barem jedan orašasti plod.

Školjke

Škampi, rakovi, jastozi, školjke, dagnje, kamenice i jakobove kapice dvostruka su prijetnja za neke ljude. Školjke su jedan od alergena u hrani koji najčešće dovode do smrtonosne anafilaksije, a sirovi školjkaši također su jedan od najčešćih uzroka bolesti izazvane hranom.

Koštice trešanja

“Postoje kemikalije unutar koštica trešanja koje mogu osloboditi cijanid”, kaže Carl K. Winter, toksikolog za hranu na Sveučilištu California. Ipak, količina koštica trešanja koju bi netko trebao pojesti da bi imao loše učinke izloženosti cijanidu je nerealno velika.

“Sve je u redu kada se konzumira umjereno”, dodao je Winter.

Sjemenke jabuke i kruške

Trešnje nisu jedino voće s otrovnim sjemenkama.

“Mnoge sjemenke i koštice sadrže spojeve koji se, kada se pojedu, probavljaju u cijanid”, kaže Dawson.

“Ovi spojevi zajednički su poznati kao nitrilozidi, za koje se pretpostavlja da su zapravo bitni nutrijenti. Međutim, kada se konzumiraju u ekstremno visokim koncentracijama, cijanovodik može doseći opasne razine u tijelu”, dodaje, a prenosi The Healthy.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!