Zemlji prijete "ekstremi ekstrema"

Znanost 20. kol 201822:46 > 22:48
Pixabay (ilustracija)

Rastuće temperature zraka u arktičkom području znače da nas u budućnosti čekaju 'ekstremi ekstrema'.

Točnije, da će s jedne strane umjesto sunčanih dana vladati dugotrajni toplinski valovi, a s druge strane kiše će biti toliko obilne da će rezultirati poplavama, zaključuje se u novoj studiji koja objašnjava zašto zagrijavanje Arktika uzrokuje trajnije i opasnije toplinske valove u drugim dijelovima Zemlje.

“Ovog ljeta imali smo dugotrajne toplinske udare. Ono što zabrinjava je to da će se oni nastaviti, posebno u EU, SAD-u, Rusiji i Kini”, rekao je Dim Coumou s Instituta za istraživanje klimatskih promjena iz Potsdama, prenosi tportal.

“Kratkotrajni toplinski udari su ugodni, ali oni dugotrajni će imati utjecaja na društvo. Utjecat će na poljoprivrednu proizvodnju, a za veliki broj proizvoda prinosi su već manji nego prošlih godina. Toplinski udari također mogu imati razarajući utjecaj na ljudsko zdravlje”, rekao je Coumou.

Krajnji sjever Zemlje, kaže se u studiji, zagrijava se četiri puta brže od globalnog prosjeka, što znači da se smanjuje temperaturna razlika između pola i središnjeg Zemljina pojasa. Zbog toga vjetrovi ne razvijaju dovoljno brzine i snage da bi mogli pomicati polja visokog i niskog tlaka brzinom kojom se to dosad događalo.

Kao rezultat toga, kada temperatura raste na kopnu, manje olakšanja u obliku blagog i vlažnog zraka stiže s mora te manje olakšanja stiže s kopna prema moru kada oluje nastaju nad oceanom. Lani je uragan Harvey imao razoran utjecaj na Teksas jer je neobično dugo vrijeme bio na obali, gdje je nastavio izvlačiti vlagu iz mora i izlijevati je na kopno u obliku najvećeg potopa dosad zabilježenog u SAD-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.