Znanstvenici: Ova metoda kuhanja riže uklanja arsen, a zadržava hranjive tvari

Znanost 03. stu 202013:07 > 13:16
Pixabay

Riža je jedna od najčešće konzumiranih namirnica na svijetu. No, riža sadrži i visok udio arsena u usporedbi s većinom druge hrane, a apsorbira oko 10 puta više toksičnog anorganskog arsena od ostalih žitarica.

To je uglavnom zbog načina uzgoja riže na poplavljenim poljima riže, što usjevima olakšava apsorpciju kancerogenih spojeva koji su prirodno prisutni u tlu. Kontaminirana podzemna voda smatra se najvećom prijetnjom javnom zdravlju u smislu izloženosti arsenu, dijelom i zbog upotrebe u navodnjavanju za proizvodnju riže.

VEZANE VIJESTI

Arsen u riži

Ljudi su svjesni već tisućama godina koliko je arsen otrovan, no tek u novije vrijeme razmišljaju o istim opasnostima koje vrebaju u riži.

Iako neke zemlje imaju propise kojima se ograničava izloženost anorganskom arsenu kroz potrošnju riže, mnoge azijske zemlje (u kojima je potrošnja riže velika) nemaju takva pravila.

Čak i u zemljama poput Velike Britanije i SAD-A koje imaju takve smjernice, moglo bi doći do neviđenih rizika, posebice za malu djecu, koja su podložnija izloženosti arsenu.

#related-news_0

Jedno istraživanje ranije ove godine testiralo je 55 sorti riže prodanih u Velikoj Britaniji, utvrdivši kako više od polovice sadrži razine arsena više nego što dopuštaju propisi za bebe i djecu mlađu od pet godina, dok je druga utvrdila povezanost između konzumacije riže i rizika od smrtnosti zbog kardiovaskularnih bolesti.

“Postoji stvarna zabrinutost među stanovništvom glede jedenja riže zbog arsena”, kaže znanstvenik ManojMenon koji izučava tla.

Neke metode mogu smanjiti razine anorganskog arsena u riži, a to su ispiranje ili različitim metodama kuhanja. Međutim, neke od njih također mogu smanjiti razinu hranjivih tvari u riži, što također nije poželjno.

Najbolja metoda za kuhanje

U novoj studiji Menon i njegov tim istraživali su različite metode kuhanja riže kako bi vidjeli koji je najbolji način reduciranja arsena uz očuvanje hranjivih tvari. Pri tome su izučavali četiri procesa koji od kojih svi uključuju kuhanje riže metodom apsorpcije, korištenjem neoprane riže, oprane riže, prethodno natopljene riže ili djelomično kuhane riže.

Analizirajući rezultate, utvrđeno je obarena riža ima najniže arsena, uz najviše očuvanih hranjivih tvari.

Kod kuće to možete napraviti tako prokuhate vodu (četiri šalice svježe vode za svaku šalicu sirove riže), zatim dodate rižu i kuhate još pet minuta. Nakon toga izlijete vodu koja je uklonila već dio arsena u riži i dodate još svježe vode (dvije šalice za svaku šalicu riže). Na kraju poklopite rižu poklopcem i kuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri dok riža ne upije vodu.

#related-news_0

Menon navodi da se ovo metodom značajno smanjuje razina arsena u riži, a s druge strane zadržava se velika količina hranjivih tvari.

“Toplo preporučujemo ovu metodu tijekom pripreme riže za dojenčad i djecu jer su vrlo osjetljivi na rizike od izloženosti arsenu”, kazao je Menon.

Prema istraživanjima, ova tehnika uklanja oko 54 posto anorganskog spoja u smeđoj riži, a oko 73 posto u bijeloj riži, dok općenito zadržava najviše hranjivih tvari fosfora, kalija, magnezija, cinka i mangana, prenosi Science Alert.

Istraživači navode da bi se njihov eksperiment trebao ponoviti u različitim okruženjima, koristeći različite vrste regionalnih vrsta riže i različite razine kvalitete vode, ali da je ovo dobar prvi korak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.