IS-ov vojni zapovjednik, 'ministar rata', možda ubijen

Regija 09. ožu 201607:03 > 07:09
Ilustracija

Sjedinjene Države pokušavaju utvrditi je li vodeći operativni zapovjednik IS-a Abu Omar al Šišani, de facto 'ministar rata' takozvane Islamske države ubijen u nedavnom ciljanom zračnom napadu, objavio je CNN navodeći nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika.

CNN napominje da je zračni napad izveden u petak pored sirijskoga grada Al Šadadija. Abu Omar al Šišani, poznat kao Omar Čečen, među najtraženijim je militantima na američkom popisu u sklopu programa koji nudi pet milijuna dolara nagrade za informaciju da ga se pomogne ukloniti s bojišta.

Rođen 1986. u Gruziji, koja je onda još bila dijelom Sovjetskog Saveza, Šišani je na glasu kao blizak vojni savjetnik vođe IS-a Abu Bakra al Bagdadija, koji je rekao pristašama da je blisko povezan s njim. Šišani je možda ubijen za vrijeme koalicijskog zračnog napada 4. ožujka pored Al Šadadija koji su snage pod vodstvom SAD-a uz sirijsku arapsku koaliciju zauzele od IS-a prošli mjesec. SAD međutim još nije objavio da je Al Šišani mrtav.

Dva američka dužnosnika izrazila su optimizam zbog napada no i priznanje da još nije poznat njegov ishod niti Šišanijeva sudbina. Treći je dužnosnik rekao da je Šišani bio meta napada. Četvrti dužnosnik je, želeći ostati anoniman, za Reuters rekao da je meta napada bilo vozilo za koje se vjeruje da je u njemu bio Al Šišani, odbivši daljnje pojedinosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.