Stvara se vojni pakt za obranu granica od migranata

Regija 21. lip 201715:48 > 15:51
Izvor: N1

Šest zemalja srednje Europe, među kojima je i Hrvatska, intenzivno se pripremaju za mogući novi imigrantski val, a u planu je i zajedničko djelovanje vojnih snaga na granicama Europske unije.

Češka, Slovačka, Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska do kraja ovog mjeseca završit će s izradom Akcijskog plana koji predviđa zajednički vojni angažman na granicama ako bi ponovno došlo do pojačanog pritiska imigranata na balkansku rutu ili neki drugi pravac koji vodi prema Europi.

“U utorak je u Pragu održan sastanak Srednjoeuropske obrambene inicijative i donesen je zaključak da se najkasnije za deset dana završi s Akcijskim planom na kojem se već izvjesno vrijeme radi. Prije svega to znači da bi vojne snage šest zemalja srednje Europe zajedno bile na granicama ako ponovno dođe do imigrantske krize”, rekao je Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane, koji je na sastanku bio u ime potpredsjednika Vlade i ministra Damira Krstičevića, piše Jutarnji list.

Koordinacija s policijom

Cijela operacija koju pripremaju vojske pojedinih zemalja bit će usuglašena i s policijskim snagama, pa se može očekivati koordinirano djelovanje na vanjskim granicama EU. U ovom trenutku još nije dogovoreno koliko će vojnika svaka zemlja dati, ni kako će izgledati zapovjedništvo zajedničkih vojnih snaga, a Akcijski plan će dati mnoge konkretne odgovore. Istovremeno se i u sklopu Višegradske skupine rade pripreme za mogući novi imigrantski val, ali u tom formatu nije predviđeno sudjelovanje hrvatskog ministra obrane.

Ministar Damir Krstičević je Jutarnjem listu potvrdio da se hrvatske oružane snage ozbiljno pripremaju za mogući novi imigrantski val i da je zbog toga ostvarena puna suradnja s još pet zemalja iz srednje Europe. Sve te zemlje već duže vojno surađuju, imale su i neke zajedničke vježbe, a Austrija je predložila da u dogledno vrijeme budu i zajedničke vježbe kako bi se vidjela uloga vojske u zaštiti granica EU.

“MORH nije primarno nadležno tijelo u slučaju imigrantske krize, tako da surađujemo i s MUP-om”, kaže Mihatov i objašnjava da je potpisana i zajednička Deklaracija između šest zemalja koja jasno precizira kako će se štititi vanjske granice EU.

Za Hrvatsku je to vrlo važno jer nije riječ samo o schengenskim granicama, nego će vojnici šest zemalja zajednički biti angažirani na mjestima gdje bi mogao krenuti novi izbjeglički val.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.