Dačić Haradinajev odlazak u Den Haag nazvao "izletom" i "političkom farsom"

Regija 25. srp 201914:52 > 14:53
Tanjug / AP, Michael Corder

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je u četvrtak „političkom farsom“ i „izletom“ odlazak kosovskog premijera u ostavci Ramusha Haradinaja u Den Haag na poziv Specijalnog tužiteljstva u svojstvu osumnjičenika za počinjene ratne zločine na Kosovu.

„Taj izlet Haradinaja pretvoren je u političku farsu, zato što je bilo jasno da će otići tamo na svega nekoliko sati – u ovom slučaju je bilo sat vremena – i da će onda biti pušten“, izjavio je Dačić za provladinu komercijalnu televiziju Pink.

Haraadinaj je novinarima nakon saslušanja u Den Haagu u srijedu rekao kako mu tužitelji nisu rekli zbog čega je pozvan te da je iskoristio svoje pravo da se brani šutnjom.

Dačić je naglasio kako će sva saslušanja osumnjičenika u Den Haagu biti zatvorena za javnost i da se ne zna hoće li nakon toga protiv pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) biti podignute i optužnice.

Po njegovim riječima, “jedno je sigurno – cijeli taj proces je uslijedio uz veliki međunarodni pritisak poslije izvješća (međunarodnog istražitelja) Dicka Marttija o zločinima OVK“.

VEZANE VIJESTI

Dačić je ustvrdio kako „Srbija ima neugodna iskustva s nekim drugim tribunalima“ te je nepoznanica tko bi se sve sa albanske strane mogao naći na tom popisu osumnjičenika.

Kosovski premijer na odlasku Ramush Haradinaj podnio je krajem prošlog tjedna ostavku, uz obrazloženje da je iz Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine na Kosovu dobio poziv da u Den Haag ode kao osumnjičenik te da želi otići kao privatna osoba, a ne premijer jer bi onda pred tužitelja „išla vlada (Kosova) i država“.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija, navodno je ukupno četrdesetak osoba s Kosova dobilo poziv za saslušanje, među njima i kosovski predsjednik Hashim Thaci te predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Predsjednica Europskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je da su Thaci i Veselji „već saslušani u svezi s optužbama za zločine na Kosovu“ te ocijenila kako je Haradinaj ostavkom i odlaskom u Den Haag, njima dvojici održao „moralni sat“.
Trajković je za TV N1 rekla da je nakon poziva za 40-ak osoba s Kosova da se pojave u Den Haagu u svojstvu osumnjičenih ili svjedoka, najinteresantniji odgovor koji očekuje srpska zajednica na Kosovu kada će početi proces protiv takozvane dreničke skupine, koja je u izvješću Dicka Marttija osumnjičena za otmice kosovskih Srba i trgovinu organima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.