Hadžić doputovao u Srbiju, stavljen pod policijski nadzor

Regija 15. tra 201521:31 > 23:55
Izvor: N1

Haški optuženik Goran Hadžić, kojeg je Tribunal pustio na privremenu slobodu, stigao je u srijedu navečer redovnim letom iz Amsterdama u 23.05 sati u Beograd.

Iako su Hadžića čekale brojne novinarske ekipe, one njegov dolazak nisu zabilježile jer je najverojatnije s piste aerodroma Nikola Tesla izveden na drugi izlaz i potom u Novi Sad. Potvrdu da je sletio dao je agenciji Beta Hadžićev odvjetnik Zoran Živanović, koji je rekao da su ga u Novi Sad otpratili pratitelji koji su s njim bili u Amsterdamu.

Haški tribunal odlučio je da Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. godine, pusti na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga.

Tijekom privremene slobode Goran Hadžić morat će stalno boraviti u Novom Sadu i neće smjeti komunicirati s medijima, žrtvama ili svjedocima. Također, svaki njegov odlazak kod liječnika bit će pod nadzorom MUP-a.

Očekuje se da bi na privremenoj slobodi mogao ostati do kraja svibnja.

Hadžić je poslednji haški optuženik koji je izbjegavao uhićenje punih sedam godina. Priveden je 2011. godine na osnovu optužnice da je kao predsjednik vlade SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srijem, ali i kao predsjednik Republike Srpske Krajine počinio zločine protiv čovječnosti i narušio običaje i zakone ratovanja u istočnoj Slavoniji.

Tereti se za zarobljavanje, mučenje i ubijanje civila, progone i deporacije, ali i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu sa Slobodanom Miloševićem, Jovicom Stanišićem, Frenkijem Simatovićem, Milanom Martićem, Vojislavom Šešeljem, kao i Radovanom Stojičićem Badžom i Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Podsjetimo, puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika s najdužim stažom u bijegu, gostujući u Novom Danu komentirao je i povjesničar Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.