Makedonci danas izlaze na prosvjede u Skopju

Regija 17. svi 201510:36 > 12:06
REUTERS

Masovni građanski prosvjed zbog akumuliranog općenitog nezadovoljstva u državi najavljen je za danas s početkom od 14 sati ispred zgrade Vlade Republike Makedonije.

Vođa najveće oporbene stranke u Makedoniji, Socijaldemokratske stranke Makedonije, Zoran Zaev, dan uoči današnjeg prosvjeda za koji mnogi kažu da će okupiti veliki broj ljudi, pozvao je sve građane koji žele dobro Makedoniji da sudjeluju u prosvjedu i pokažu bolju stranu Makedonije.

Makedonija i makedonski građani, svojim prisustvom na građanskim i nadpartijskim prosvjedima pokazat će da su spremni boriti se za svoje bolje sutra. Spremni smo vratiti demokraciju i slobodu, koja nam je porebna kao nikad prije. 

Zato, pozivam sve građane, svih etničkih zajednica, da mirnim prosvjedom iskažemo svoje nezadovoljstvo zbog loše vladavine sadašnje vlasti, da zatražimo hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog, kao i čitave garniture vlasti i pokažemo ljepšu stranu Makedonije“, rekao je predsjednik SDSM-a Zoran Zaev na konferenciji za medije u subotu.

“Mi ćemo kampirati ispred Vlade u kontinutetu. Ja ću biti zajedno svo vrijeme s građanima, izuzev onda kada se budu trebali održavati sastanci političkih predstavnika i ostalih dužnosnika”, poručio je Zaev.

Prisustvo na prosvjedima najavio je veliki broj nevladinih organizacija i građanskih udruženja iz svih gradova iz unutrašnjosti Makedonije. 

U posljednjim danima na socijalnim mrežama kružio je poziv za ovaj događaj pod sloganom “Dolazimo!”. U kampanju za poziv na proteste uključili su se i makedonski umjetnici, sportaši i ličnosti iz javnog života, koji smatraju da su Makedoniji neophodne promjene. Također, sudjelovanje su najavili iz Studenskog plenuma, s kojim je započelo građansko buđenje i izražavanje nezadovoljstva još od kraja prošle godine, kada su studenti prosvjedovali zbog namjere Vlade da uvede državno testiranje za studente na kraju druge i četvrte godine studija.

Mi znamo da smo već etiketirani i da nas žele obojati partijski. No, prosvjedi nisu partijski nego su građanski. Na ovaj način građani žele iskazati svoje nezadovoljstvo. Zato, pozivamo sve studente i ostale građane da nam se priključe“, poručili su iz Studentskog plenuma.

U ponedjeljak narodni skup vladajućih

Dan kasnije, u ponedjeljak, 18. svibnja, vladajuća VMRO-DPMNE organizirat će veliki narodni skup koji ima za cilj iskazati revolit i ogorčenost protiv, kako kažu, crnog scenarija opozicije za destabilizaciju Makedonije. Masovnim skupom žele dati na znanje da “građani Makedonije znaju prepoznati prave vrijednosti” te da “narod ne vjeruje opoziciji” i da “vlast može srušiti narod, ne opozicija i strani dužnosnici u zemlji”.

Proteklog tjedna, na inicijativu lidera najvećih političkih stranaka u Makedoniji, a pod monitornigom američkog ambasadora u Makedoniji Džefa Bejlija i šefa misije Evropske Unije u Makedoniji Aiva Orava održao se zajednički sastanak predstavnika najvećih makedonskih stranaka, VMRO- DPMNE-a, SDSM-a, DUI-a i DPA-a , na kojem je zajednički stav svih sudionika bio da građani imaju pravo na mirni prosvjed, a između ostalog, predstavnici stranaka su se dogovorili da će pokušati pronaći okvir za politički dijalog koji bi doprinio pronalasku rješenja iz duboke političke krize.

Za utorak, 19. svibnja, je zakazan ponovni susret predsjednika najvećih makedonskih stranaka, na kojem će se diskutirati o pronalasku okvira za dijalog s ciljem rješavanje političke krize.

Očekuje se da današnji prosvjedi budu mirni i nenasilni. Najavljeno je prisustvo mnogih domaćih i stranih medija.