Liječnici će odlučivati tko ne mora vezivati pojas u vožnji?!

Regija 23. ruj 202008:39 > 08:41
Izvor: Pixabay

Sigurnosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre liječnici. Ova odredba bi trebala biti uvrštena u Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, čije su izmjene u tijeku, pišu Nezavisne novine.

U ZOSS-u koji je trenutno na snazi navodi se da su vozač i osobe koje se prevoze vozilom dužni koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u prometu.

“Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se kronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korištenje pojasa tijekom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe”, navodi se u predviđenim izmjenama, pišu Nezavisne.

Kako se navodi, osobe koje su oslobođenje vezivanja pojasa uz sebe bi trebale imati liječničku potvrdu koju bi dali na uvid policajcu, pri kontroli prometa. Također, medicinski radnici su potvrdili kako je činjenica da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučljivo.