U Sloveniji 537 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna osoba preminula

Regija 19. lis 202012:17 > 12:19
Izvor: Ilustracija

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 2673 testa potvrđeno 537 novih zaraza koronavirusom, a jedan je oboljeli umro, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, koja je proglasila stanje epidemije covida-19 za cijelu državu u idućih 30 dana.

Broj potvrđenih zaraza od pojave virusa u državi u ožujku, povećao se na 13.678, a aktivna su 7103 slučaja.

Nije zabilježen novi rekordni broj dnevnih zaraza jer je i broj testiranja nedjeljom manji nego radnim danima, ali podatak je zabrinjavajući jer je rast zaraza eksponencijalan, upozoravaju epidemiolozi.

Prema Nacionalnom Institutu za javno zdravlje, o dramatičnosti situacije – zbog koje je od danas na snazi proglas vlade o općoj epidemiji koji će dovesti do novih restrikcija – svjedoči i to da je kao i prethodni dan postotak potvrđenih zaraza u odnosu na testirane uzorke i dalje vrlo visok – 20,4 posto, te da se virus i dalje eksponencijalno širi.

Prošle je nedjelje, prije osam dana, uz sličan broj testiranja kao jučer bilo 170 dnevnih zaraza, što znači da je njihov broj u jednom tjednu utrostručen.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, trenutačno je u bolnicama 289 oboljelih od covida-19, od čega ih 55 treba intenzivno liječenje, a jedan je oboljeli u nedjelju umro, pa je broj preminulih od početka zaraze sredinom ožujka do sada porastao na 189.

Broj hospitaliziranih u jednom se danu povećao za 24, a na intenzivnim odjelima za šest pacijenata.

Tumačeći zašto je potrebno ponovo proglasiti epidemiju, premijer Janez Janša sinoć je upozorio na preopterećenost zdravstvenog sustava i opasnost da velik broj novooboljelih premaši kapacitete postojećeg zdravstvenog kadra, te pozvao na solidarnost i odgovornost u provođenju svih mjera i preporuka.

Kako javljaju slovenski mediji, proglašenje administrativne epidemije koje je danas stupilo na snagu samo po sebi odmah ne donosi zaoštravanje mjera, nego je to ovisno od daljnje situacije i “pragova” koje je svojim planom nedavno donijela vlada za zaoštravanje mjera.

Od danas doduše počinje važiti odluka o on-line nastavi u obrazovnom sustavu, osim za polaznike prvih pet razreda osnovnih škola, no strožije mjere predviđene planom epidemije, kao što su policijski sat i zabrana kretanja u noćnim satima, zatvaranje trgovačkih centara ili “karantena” po općinama dolaze u obzir samo u trećoj fazi kad se primjenjuje najrigorozniji sustav epidemioloških mjera.

Za sada vlada ne planira uvesti opće zatvaranje društvenog i javnog života, kao u ožujku i travnju, kad je dnevnih zaraza bilo manje, ali se o novom virusu nije toliko znalo.

Premijer Janez Janša u nedjelju je u video poruci naveo da će sve mjere koje donosi njegova vlada i dalje biti proporcionalne situaciji, da sada uz zaštitu života i zdravlja potrebno zaštititi i najvažnije dijelove gospodarstva, te da je uvjeren kako će Slovenija iz borbe s koronavirusom izaći kao pobjednik ako svi budu odgovorni.

“Sada su najvažniji životi, onda zdravlje, a nakon toga gospodarstvo, posebno vitalne gospodarske aktivnosti. Sve ostalo, od zabave i drugih aktivnosti, pa i do osobnih sloboda, morat će jedno vrijeme pričekati. Što više se toga budemo držali, to prije ćemo se moći barem djelomice vratiti normalnom životu”, naveo je Janša u jučerašnjem obraćanju građanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.