Bosansko Grahovo: Međa spasila selo od požara

Regija 22. srp 201517:02 > 20:08
Izvor: Tonci Plazibat / CROPIX

Selo Marinkovci posljednjih sedam dana je zbog požara bila najugroženija mjesna zajednica na teritoriju općine Bosansko Grahovo.

Put koji vodi do ovog sela bio je međa, s lijeve strane nepregledne površine izgorjelog zemljišta, s desne selo s oko 100 stanovnika. Oni su se danima borili da vatra ne pređe ovu među.

Zaselak Gligići bio je prvi na udaru. Trideset do 40 metara od puta. Lopatama, metlama i granama mještani su gasili vatru.

“Da nije bilo ceste izgorjele bi kuće”, kaže Nikola Gligić.

“Borili smo se, vatra napravi vrtlog, vjetar je nanosi čas na jednu, čas na drugu stranu. Bilo je strašno”, dodaje Milojko Gligić.

“Svi smo izlazili i stari i mladi i djeca, nitko nas nije ni pitao kako se snalazite”, ističe Gordana Gligić.

Nakon šest dana borbe u pomoć su stigli varogasci iz Livna i Drvara. Pridružili su im se i pripadnici Civilne zaštite, te 30 pripadnika Oružanih snaga BiH. Općina Bosansko Grahovo, zbog nedostatka novca, nema svoju vatrogasnu jedinicu.

“Ovo je prilika koja nas je još jedanput opomenula da ovaj problem moramo riješiti. Očekujemo pomoć i od civilne zaštite Federacije BiH i od Kantona 10”, navodi Uroš Makić, načelnik općine Bosansko Grahovo.

Grahovljani su suočeni i s nedostatkom vode. Lokalna vlast apelira na stanovništvo da racionalno koriste ovaj resurs.