Otvorene ceste na Pelješcu, vatra prodrla u Ponikve

N1

Kuće u zaseoku Zabrđe na Pelješcu su obranjene, a situacija s požarom se malo smirila, rekao je u srijedu poslijepodne zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Dubrovačko primorje Ivo Franušić.

“Bit će dobro, sad se situacija malo primirila. Kuće u zaseoku Zabrđe su obranjene”, kratko je u telefonskoj izjavi rekao Franušić.

Nešto ranije tijekom srijede zatvorena je cesta preko poluotoka Pelješca nakon što je vatra prebacila cestu, a požar krenuo prema Kuni Pelješkoj, Prapratnom i Janjini.

Onima koji putuju savjetuje se odlazak preko Janjine na Trpanj prema trajektu koji vozi za Ploče izvijestila je DZUS iz koje su dodali da situacija na terenu ne izgleda obećavajuće.

U međuvremenu su otvorene sve ceste tako da je Pelješac opet prometno povezan s kopnom, potvrdili su iz HAK-a za N1.

Kako javlja Dubrovački dnevnik, vatra je prodrla u Ponikve. Brane se kuće, stanovništvo je opet bez struje. Linija požara kod Ponikava se proteže u duljini od nekoliko kilometara.

Po nalogu glavnog vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci su krenuli pružiti pomoć u gašenju velikog požara na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Pored toga, na redovnu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba

Na požarište su oko podneva poslane dodatne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ i PZO-a), a gašenje požara otežava velika količina dima, priopćio je MORH.

Požare na Pelješcu gase dva aviona Canadair, dva aviona Airtractora i dva helikoptera Mi-8 MTV.

Drugi požar na otoku Kurčuli, na prostoru Smokvice koji je peti dan zaredom aktivan, gasi jedan Canadair i jedan Airtarctor.

Kapetan posade helikoptera Mi-8 satnik Stjepan Jović, koji sudjeluje u gašenju požara u Ponikvama na Pelješcu rekao je da je požar još aktivan te se prebacuje na više manjih prostora, a gašenje otežava velika količina dima.

“Iz helikoptera djelujemo po rubnim prostorima i izdvojenim žarištima. Velika je visinska razlika od uzimanja i mjesta ispuštanja vode, more gdje uzimamo vodu je nešto udaljenije tako da nam krug do slijedećeg “bacanja” traje oko osam minuta”, istaknuo je Jović.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze “Zemunik” do sada su bile angažirane na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, osam u Šibensko-kninskoj, sedam u Dubrovačko-neretvanskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj i pet u Istarskoj županiji).

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje su aktivni, u srijedu se situacija nije bitnije promijenila u odnosu na jučer, a na terenu je više od 300 vatrogasaca kojima pomažu protupožarne Zračne snage Oružanih snaga RH, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika dubrovačko-neretvanske županije Stjepana Simovića.

”Još uvijek gore dva požara na Pelješcu i jedan na Korčuli. Na terenu nam je sve skupa više od 300 vatrogasaca, računajući i vojsku. Pomažu i zračne snage”, rekao je Simović.

Uspostavljen telekomunikacijski promet

Hrvatski telekom (HT) priopćio je da je na području Lastova oko 15 sati uspostavljen telekomunikacijski promet te korisnici ponovo mogu nesmetano koristiti usluge. Prekid je nastao uslijed požara i oštećenja svjetlovodnog kabela na Korčuli.

Sanacijom navedenog kabela osposobljene su i fiksne telekomunikacijske usluge u mjestima Brna i Prižba na otoku Korčuli koja su bila u prekidu.

HT ističe da su na dijelovima poluotoka Pelješca još moguće poteškoće u korištenju mobilne telefonije jer je uslijed požara na lokaciji Trstenik izgorjela jedna bazna postaja. Na ostalim lokacijama njihove službe su jučer osigurale dodatne agregate koji omogućavaju nesmetan rad baznih postaja, u slučaju eventualnog prestanka napajanja.

CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović
CROPIX/Anđela Šćepanović

Zapovjednik JVP Dubrovačko primorje Ivo Franušić rekao je kako je na Pelješcu opožareno više od 800 hektara površine, no da trenutno nisu ugrožene kuće.

”Pomalo napredujemo, ali problem nam radi vjetar. Razvukli su nam se požari na dosta frontova. Opožareno je više od 800 hektara površine. Trenutno gori u Ponikvama, poviše Janjine i prema Potomju. Kuće ni objekti nisu zasada ugroženi”, rekao je Franušić.

Požar na Korčuli planuo je u subotu popodne, 18. srpnja, u Smokvici, dok su na Pelješcu dva požara planula u ponedjeljak navečer.

U vatrenoj stihiji na Pelješcu su stradali vinogradi, jedna vinarija, domaće životinje i gusta borova šuma, a u ponedjeljak navečer privremeno su evakuirani mještani Trstenika.

Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu, na područje Trstenika i Pijavičinog, jučer je upućeno i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH.

Zračne snage od jutra ponovno na požarištima

Šest protupožarnih aviona i helikoptera Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a), upućeni su jutros, 22. srpnja 2015. godine u 6,00 sati, na gašenje požara na poluotok Pelješac i otok Korčulu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na požarištu na poluotoku Pelješcu angažiran je jedan zrakoplov Canadair CL-415, dva zrakoplova Airtractor AT-802 te jedan helikopter Mi-8 MTV, dok požar na prostoru Smokvice koji je aktivan peti dan zaredom, gasi jedan Canadair CL-415 i jedan Airtarctor AT-802.

Ovo su polazna odredišta zračnih snaga koje će se i danas izmjenjivati i dodatno pojačavati sukladno razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana, zračne snage su uz ova dva požarišta, djelovali i u Istri na lokaciji Sveti Petar u Šumi, s osam protupožarnih aviona i helikoptera, pri čemu su na požarištima proveli ukupno 48 sati izbacivši pri tome više od 2 000 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage iz baze „Zemunik“ do sada su bile angažirane na gašenju požara na 38 požarišta (12 u Zadarskoj, 8 u Šibensko-kninskoj, 7 u Dubrovačko-neretvanskoj, 6 u Splitsko-dalmatinskoj i 5 u Istarskoj županiji).

Na požarištima zračne snage sudjeluju s avionima Canadair CL-415, Airtractor AT-802 iz sastava Protupožarne eskadrile i helikopterima Mi-8 MTV iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera.

Zračne snage su od 23. lipnja do danas, u gašenjima požara provele ukupno 322 sata i izbacile blizu 15 000 tona vode.

Na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na područje Trstenika i Pijavičinog, u srijedu, 21. srpnja 2015. godine upućeno je i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) Oružanih snaga RH.

Požarom ugrožena područja na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli jučer su također obišli predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar obrane Ante Kotromanović, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta (ZOS) OS RH brigadni general Ivan Jurić.

Milanović: Ovo je stihija

Hrvatski premijer Zoran Milanović u utorak je, prilikom posjeta Korčuli gdje su izbili veliki požari, ustvrdio da je Hrvatska dosta dobro opremljena protupožarnom tehnikom i avionima, da vatrogasci imaju i hrabrost i stručnost, no da sve to nije dovoljno kad je u pitanju stihija.

“Prošle godine požara nije bilo, ove godine su počeli i bit će ih još. Ovo je tek početak. Moramo biti spremni, tehnika, ljudi. Kad krene ovako grubo, nikad nije dosta. Mi smo kao zemlja dobro opremljeni, ali ovo je stihija. Računamo na hrabrost ljudi koji ovo rade i njihovu stručnost”, rekao je Milanović tijekom obilaska požarišta u Smokvici.

Kuće su na Korčuli i Pelješcu za sada obranjene, ali požari i dalje nisu ni približno ugašeni. Vatrogasci su radili čitavu noć i gasili požar. Strahuje se da vjetar ponovno ne rasplamsa vatru.

Županijski vatrogasni zapovjednik ne jamči za kuće na Pelješcu i Korčuli

Vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović rekao je u utorak poslijepodne kako su požari na Korčuli i Pelješcu još aktivni te kako se još ne može jamčiti da kućama i gospodarskim zgradama ne prijeti opasnost od požara.

“Stanje na Korčuli je bolje nego jutros. Borimo se na predjelu prema Smokvici. Jedan dio smo uspjeli zaustaviti, a drugi dio ide prema Zavalatici. Na taj jugoistočni dio smo poslali vatrogace i pokušavamo ga obraniti”, rekao je Simović.

“Zasad smo obranili kuće, ali čeka nas još velika borba”, rekao je Simović i dodao kako ne mogu jamčiti da je završena obrana kuća jer su svi požari i dalje aktivni.