Svjetski mediji: Događaji na Cetinju ogolili duboke podjele u Crnoj Gori

Regija 05. ruj 202116:40 > 17:38 1 komentar
SAVO PRELEVIC / AFP

Svetski mediji pišu danas o napetom ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju u Crnoj Gori, koje je obavljeno unatoč protestima protivnika tog čina i sukoba s policijom.

„Novi vođa SPC u Crnoj Gori ustoličen je danas pod zaštitom policijskih snaga koje su rasturile neprijateljski nastrojene demonstrante suzavcem u pogoršanju tenzija oko identiteta u zemlji“, piše agencija France presse.

Mitropolit Joanikije ustoličen je jutros u Cetinjskom manastiru, gdje je s patrijarhom Porfirijem došao helikopterom s obzirom na to da su demonstranti prethodno blokirali prilaze gradu.

VEZANE VIJESTI

BBC piše da je policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su pokušali spriječiti ustoličenje i navodi da je taj događaj otkrio podjele u zemlji koja je izašla iz unije sa Srbijom 2006. godine.

“SPC u Crnoj Gori u sukobu s Đukanovićem”

„Srpska pravoslavna crkva je najveća vjerska institucija u Crnoj Gori, ali je u sukobu s predsjednikom Milom Đukanovićem, koji tvrdi da SPC pokušava da podrije nezavisnost zemlje i vrati Crnu Goru pod kontrolu Srbije“, piše BBC i dodaje da je predsjednik Đukanović pokušao poremetiti ustoličenje Joanikija u najvišu crkvenu poziciju SPC u Crnoj Gori.

Đukanović, kako navodi BBC, i dalje osjeća posljedice poraza svoje Demokratske partije socijalista na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, koji je uslijedio pošto je on progurao zakon koji bi dozvolio državi da uzme crkvenu imovinu.

Taj potez se okrenuo protiv njega kada je Crkva ušla u kampanju s opozicijom, koja je svrgnula DPS s vlasti prvi put nakon tri desetljeća, piše BBC.

Policija u opremi za suzbijanje demonstracija sukobila se s demonstrantima koji su pucali u zrak i bacali boce i kamenje prije ceremonije ustoličenja novog starješine Srpske pravoslavne crkve u zemlji, prenosi agencija AP.

Oko 30 posto stanovnika Crne Gore smatra se Srbima

Crnogorci su i dalje duboko podjeljeni oko veza svoje zemlje sa susjednom Srbijom i Srpskom pravoslavnom crkvom, koja je dominantna vjerska institucija u zemlji, piše AP i podsjeća da se oko 30 posto od 620.000 stanovnika Crne Gore smatra Srbima.

VEZANE VIJESTI

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je pozivao da se ustoličenje odloži i neki mediji su kasno sinoć javili da će se to i dogoditi, ali je to ubrzo demantirala Srpska pravoslavna crkva koja je navela da će biti obavljeno uprkos tenzijama, piše AP.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kojeg opozicija u Crnoj Gori optužuje da se miješa u unutrašnje poslove zemlje zajedno s Rusijom, čestitao je Joanikiju na ustoličenju i pohvalio vladu zbog toga što je ceremonija održana unatoč sukobima.

Vučić je, navodi AP rekao da Srbija nema aspiracije prema Crnoj Gori, nego da hoće s njom imati nabliskije i najbolje odnose.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare