Đukanović: Mitropolit je nasilno ustoličen; Vučić: Žele ugasiti SPC u Crnoj Gori

Regija 05. ruj 202115:40 > 16:011 komentar
Izvor: SAVO PRELEVIC / AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima treba ugasiti Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) u toj zemlji, dok je crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da se na Cetinju dogodilo nasilno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog i neprimjerena upotreba sile protiv mirno okupljenih građana.

“Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC-a, da je proglase u početku pravoslavanom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiliraju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda”, rekao je Vučić za TV Prva.

VEZANE VIJESTI

On je izjavio da Srbi u Crnoj Gori “samo traže pravo na slobodu vjeroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Daytona, a ne otcjepljenje”.

Komentirajući navode crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića o velikosrpskim aspiracijama prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori s kojom želi najbliže i najbolje moguće odnose.

“Ni Đukanović ni bilo tko drugi neće uspjeti pokoriti Srbiju”

“Nemamo i nismo nikada imali namjeru da mi nekoga pokoravamo. I da odgovorim gospodinu Đukanoviću – ni ti, ni bilo ko drugi nećete uspjeti pokoriti Srbiju i nećete je više pokoravati kao što ste činili prethodnih 30 godina”, rekao je Vučić.

Dodao je da se iz Crne Gore vladalo Srbijom “na sve moguće načine, preko kriminala, preko policijskih dužnosnika, političkih dužnosnika, dužnosnika u obavještajnim strukturama”, ali da su ti ljudi “koji su radili protiv Srbije najvećim dijelom počišćeni”.

“Ja vam sad kažem, mi nećemo upravljati Crnom Gorom, hoćemo bratske i prijateljske odnose ali vam jamčim, dok sam živ, neću vam dati da Srbiju pokorite onako kako ste je pokoravali… Vi znate što to znači i što trebate poduzeti”, rekao je.

Đukanović: Danas smo svjedočili velikoj sramoti SPC-a

“Danas smo na Cetinju svjedočili velikoj sramoti SPC-a i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj povijesti crnogorske države i jednako tako u povijesti ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, prije svega vojske i policije, i potpuno neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prijestolnici”, naveo je Đukanović u priopćenju dostavljenom medijima.

Dodao je da je “Vlada Crne Gore osigurala nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore”.

“Samo čovjek bez dostojanstva bi sebi dopustio da na takav način, helikopterskim desantom na crnogorsku prijestolnicu i pod zaštitom pancirnih deka bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron sv. Petra Cetinjskog”, dodao je.

Po njegovom mišljenju, Cetinje je još jednom bilo “na visini zadatka” jer mirno okupljeni građani usprkos provokacijama nisu ugrozili mir i stabilnost.

Smatra da je to pirova pobeda Vlade koja, kako je dodao, i dalje besprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC-u kao udarnoj šaci velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore.

“Prije bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja kojeg je SPC do sada uživala i u crnogorskoj prijestolnici i u našoj državi. Tako su i zvona koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja su trebala biti zvona u čast novog mitropolita SPC-a na Cetinju, zapravo prije bila zvona upokojenja misije SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prijestolnome gradu”, zaključio je Đukanović.

Porfirije: Mir je ovdje potrebniji od bilo čega

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u nedjelju ujutro u povijesnoj vjerskoj prijestolnici Crne Gore usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema Cetinju.

Mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije na Cetinje su došli helikopterom i u pratnji specijalne policijske jedinice, dok su istodobno policijske snage u samom središtu crnogorske prijestolnice i na cestama razbijali barikade i prosvjede koristeći se suzavcem i šok bombama.

Porfirije je na ustoličenju Joanikija rekao da je “velika čast doći na na tron svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetaca do danas i poslije velikog oca… mitropolita Amfilohija”.

On je poručio da u Cetinjski manastir nisu došli bilo što ometati ili ugroziti nego obaviti sveti čin ustoličenja izabranog mitropolita Joanikija.

“Mir je ovde potrebniji nego išta. Vi ste ovdje da ne pitate tko je tko i kojem narodu pripada, Vi ste ovdje da otupljujete oštrice i spajate mostove”, istaknuo je Porfirije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar