Američka kina možda neće preživjeti bez pomoći države

Showbiz 02. lis 202007:24 > 07:25
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Nakon više od šest mjeseci borbe s pandemijom Covida-19 Hollywood je objavio tužnu poruku o stanju u industriji kinooperatera - američka kina "možda neće preživjeti" bez pomoći države.

Skupina predstavnika filmskih studija, vlasnika kinodvorana i redatelja pozvala je zakonodavce u Washingtonu da pruže “specifično olakšanje” prikazivačima filmova, ističući da će bez državne pomoći gotovo 70 posto malih i srednjih kinematografskih tvrtki biti prisiljeno proglasiti bankrot ili izaći iz posla.

Deseci poznatih filmaša među kojima su Judd Apatow, James Cameron, Greta Gerwig, Christopher Nolan, Jordan Peele, Wes Anderson, Clint Eastwood i Ang Lee potpisali su pismo u kojem pozivaju saveznu vladu da pruži potporu industriji koja je i dalje zatvorena u većem dijelu SAD-a.

Nacionalno udruženje vlasnika kinodvorana, organizacija sa sjedištem u Washingtonu, poslala je pismo naslovljeno na vođu republikanske većine u Senatu Mitcha McConnella, oporbenog vođu Charlesa Schumera, demokratsku predsjednicu zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnika republikanaca u Kongresu Kevina McCarthyja.

Udruženje Motion Picture koja predstavlja glavne filmske studije potpisom se pridružila pismu, kao i Američki ceh redatelja.

“Kina su bitna industrija koja predstavlja najbolje što američki talent i kreativnost mogu ponuditi. Ali sada se bojimo za njihovu budućnost”. U pismu ističu i da u nedostatku rješenja u skladu s okolnostima kinematografi možda neće preživjeti utjecaj pandemije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.