Francuski Vogue na meti kritika zbog dvostrukih mjerila o maramama

Showbiz 02. velj 202210:28
Izvor: Angela Weiss / AFP

Korisnici društvenih mreža oštro su kritizirali francusko izdanje Voguea, nazvavši njegovo uredništvo licemjernim nakon što je časopis objavio fotografiju manekenke Julie Fox s maramom na glavi, pritom pohvalivši njezin izgled unatoč ograničenjima ove zemlje kada su posrijedi vjerska pokrivala.

U objavi na Instagramu, publikacija je objavila fotografiju na kojoj Fox stiže na reviju Tjedna muške mode u Parizu u pratnji Kanyea Westa odjevena u Balenciagin kožnati ogrtač, na glavi nosi crnu maramu, a oči je zaštitila crnim naočalama.

Zbog čega je objava sporna? Za početak, ocijenjena je uvredljivom za muslimanke koje žive u Francuskoj, zemlji koja, po mišljenju mnogih, podupire kulturu islamofobije, piše Independent.

Julijin “modni izričaj” časopis je popratio komentarom “da za maramu”, no ispod njega je ubrzo stigla lavina oštrih komentara korisnika, nakon koje su promijenili opis.

Objava je uslijedila samo nekoliko dana nakon što je francuski senat izglasao zabranu nošenja hidžaba za sportašice jer, kako tvrdi desničarska stranka Les Republicains “marame potkopavaju francuske vrijednosti i ugrožavaju sigurnost sportašica”.

Optuživši Vogue za licemjerje, korisnici su se složili da je je riječ o očiglednom primjeru dvostrukih standarda. Naime, dok su muslimanke u ovoj zemlji zbog nošenja marame svakodnevno izložene agresiji i pritiscima, nemuslimanke imaju slobodu nositi je, no to se onda naziva “modnim izborom”.

“Da za maramu”, rečenica je koja zvuči tako jednostavno, no mi i dalje za nju molimo, čekamo i o njoj maštamo”, napisala je manekenka i aktivistica Hanan Houachmi.

Francusko-marokanska manekenka istaknula je da se na hidžab gleda kao na dodatak koji se može nositi kao dio trenda, no kada je posrijedi vjera, francuska ga vlada vidi kao “uniformu terorista”. “Hej, bjelkinja koja zbog trenda nosi maramu dobije ‘da marami’, dok muslimanka koja je nosi zbog svojih uvjerenja dobiva diskriminaciju i zabranu. Sjajan posao”, napisao je jedan od korisnika Instagrama.

“‘Da marami? Zašto to ne kažete francuskim vlastima”, “U Francuskoj je hidžab ilegalan, ali marama za glavu je trend”, “Koja ironija promoviranja pokrivala za glavu dok tolike muslimanke zbog istog čina ispaštaju”, “Jako pametno”, “Znači, marama je OK za nemuslimane? Moda je dopuštena, a ne religija? Sloboda izbora je samo za bijelce?”, samo su neki od brojnih komentara.

Francuska je u travnju 2011. godine postala prva zemlja Europe koja je uvela zabranu pokrivanja lica nikabom i burkom na svim javnim mjestima. Burka je veo za cijelo lice, dok nikab pokriva sve osim očiju. I ostale su države, poput Njemačke, Belgije, Nizozemske i Danske slijedile francuski primjer, uvevši djelomičnu zabranu pokrivanja lica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar