Umro je Saša Zalepugin

Showbiz 26. stu 202209:291 komentar
Milan Sabic/PIXSELL

Umro je legendarni voditelj Saša Zalepugin.

Poznati hrvatski novinar i televizijski voditelj doživio je prije nekoliko tjedana moždani udar.

Njegova supruga Tihana Harapin Zalepugin potvrdila je na društvenim mrežama da je voditelj preminuo u 92. godini života.

Saša Zalepugin bio je jedan od najpopularnijih televizijskih voditelja u bivšoj državi, uz čiji lik i glas su se provodila nezaboravna nedjeljna popodneva. U mirovini je pak otkrio svoju izumiteljsku stranu, no televizija je ipak bila i ostala njegova prva ljubav.

Rođen je 18. srpnja 1931. u Sarajevu, 1950. godine završio je gimnaziju u Pazinu, te upisao studij slavistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija pisao je za „Studentski list“, „Zagrebački tjednik“, „Vjesnik u srijedu“, te bio glumac amater i predsjednik Studentskog eksperimentalnog kazališta. 1962. preuzeo je dužnost direktora Ansambla hrvatskih narodnih plesova „Lado“. 1966. počinje raditi na Radioteleviziji Zagreb, najprije kao urednik emisije „Kulturna panorama“, a od 1968. urednik je kulturnog programa.

Od 1971. urednik je Zabavnog programa RTZ-a, te počinje uređivati i voditi „Nedjeljom popodne“, emisiju koja je ušla u televizijsku povijest Jugoslavije kao jedan prototip mozaično-zabavne emisije, koja možda i do danas nije nadmašena s obzirom na standarde koje je Zalepugin imao.

Od 1982. angažiran je na istraživanju uzroka i posljedica štetnog zračenja na ljudsko zdravlje, te uspijeva pronaći način potpunog eliminiranja zračenja na ljudsko okruženje. Od 1983. „Nedjeljom popodne“ emitira se pod imenom „Sastanak bez dnevnog reda“, koji doseže i 70% gledanosti te predstavlja revoluciju u zabavnim programima u Jugoslaviji. Tijekom karijere intervjuirao je mnoge poznate osobe, kao što su Nixon, Hubert Humphrey, Sinatra, Sophia Loren, Rostropović i dr., te glumio u nekoliko filmova i serija, piše HRT.

Osim voditeljskog posla Zalepugin je snimao i dokumentarce, a na svojim putovanjima snimio je reportaže o velikim imenima u to doba poput Richarda Nixona, Franka Sinatre, Huberta Humphreya, Susannah York, Sophie Loren, Paco Rabannea, Elizabeth Taylor i mnogi drugi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar