Pandemija koronavirusa koštat će europski nogomet više od 9 milijardi eura

Nogomet 21. svi 202116:22
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Pandemija koronavirusa koštat će europske nogometne klubove više od 9 milijardi eura tijekom dvije sezone, što je brutalni zastoj nakon čak dvadeset godina neprekinutog rasta, navodi se u izvješću UEFA-e u petak.

Tijekom ove dvije sezone, europsko tijelo procjenjuje kumulativni manjak u svih 55 nacionalnih prvenstava na 8,7 milijardi eura, uključujući 7.2 milijarde eura za 711 najvažnijih klubova i 1.5 milijardi za ostale.

Pandemija nije poštedjela nijedan klub, oduzevši im najmanje 10 posto očekivanog prihoda u 2019./20. I 2020./21.

Stoga je u petak pokrenula konzultacije sa “savezima, ligama, klubovima, igračima, trenerima i agentima”, što bi trebalo dovesti do niza reformi kojima će se promovirati “oporavak” europskog nogometa i “ojačati” njegove mehanizme preraspodjele.

Glavni projekt koji se čeka mjesecima je revizija “financijskog fair-playa”, pravila uvedenog 2010. godine koje zabranjuje klubovima trošenje više nego što zarađuju, ali u praksi se susreće s nizom poteškoća.

Nalazi UEFE poduraju se s onima privatnog projekta Super lige od 12 najbogatijih klubova, koji je trebao biti vrlo unosan i koji je u travnju gotovo implodirao europski nogomet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar