WTA Madrid: U finalu Kvitova i Kuznjecova, subota 17.30 SK 1

Tenis 08. svi 201515:45 > 15:52
Getty Images Sport, Clive Brunskill

Umjesto očekivanih Serene Williams i Marije Šarapove za ovogodišnji naslov pobjednice WTA turnira u Madridu borit će se Čehinja Petra Kvitova i Ruskinja Svjetlana Kuznjecova.

Iznenađenje je tim veće što su i Kvitova protiv Williams, i Kuznjecova protiv Šarapove, do pobjede u polufinalu stigle u dva seta. Kvitova je za pobjedu 6-2, 6-3 trebala 73 minute, a Kuznjecovoj je za slavlje sa 6-2, 6-4 bilo potrebno 90 minuta.
Kvitova je prva tenisačica koja je uspjela u 2015. pobijediti Serenu Williams. Najbolja tenisačica svijeta od prvog je poena djelovala usporeno i indisponirano, što je aktualna wimbledonska pobjednica iskoristila na najbolji mogući način i prekinula nekoliko Sereninih pobjedničkih nizova: ovogodišnji nakon 24 pobjede, niz od 27-0 koji je trajao od prošlogodišnjeg WTA Finala te madridsku seriju nakon 19 uzastopnih trijumfa.
“Nikada je prije nisam uspjela pobijediti, tako da je ovo poseban trenutak za mene”, izjavila je ushićena Čehinja nakon što je u šestom pokušaju stigla do prve pobjede nad Serenom i svog drugog finala u Madridu, gdje je bila pobjednicom 2010. godine.

Preporođena Kuznjecova
Kvitova će u finalu protiv sebe imati preporođenu Svjetlanu Kuznjecovu, pobjednicu Roland Garrosa iz 2009. godine, koja je do svog prvog madridskog finala stigla preko braniteljice naslova Marije Šarapove. Kuznjecova je Šarapovoj dopustila tek jednu break-loptu u cijelom meču, koju treća tenisačica svijeta nije iskoristila početkom drugog seta i tako je ostala bez prilike za mogući preokret. Šarapova se borila za svoj treći uzastopni nastup u finalu Madrida, a ovo joj je peti poraz u 13. međusobnom dvoboju s Kuznjecovom.
Finalistice Kvitova i Kuznjecova u karijeri su se sastajale četiri puta, a Čehinja ima prednost 3-1. No, Kuznjecova je izašla kao pobjednica u njihovom posljednjem dvoboju, jedinom odigranom na zemljanoj podlozi, prošle godine u 3. kolu Roland Garrosa.
WTA Madrid – polufinale:
Petra Kvitova (ČEŠ/4) – Serena Williams (SAD/1) 6-2, 6-3 Svjetlana Kuznjecova (RUS) – Marija Šarapova (RUS/3) 6-2, 6-4