Srpski znanstvenici otkili novu životinjsku vrstu i nazvali je po Đokoviću

Sport Klub 07. lis 202212:56 0 komentara
REUTERS/Toby Melville

U Srbiji je otkrivena nova vrsta kukca, a znanstvenici koji su sudjelovali u ovom ostvarenju ukazali su čast svom omiljenom sportašu Novaku Đokoviću, tako što su kukcu dali latinski naziv „Duvalius djokovici“ – Đokovićev duvalijus, priopćio je Biološki fakultet u Beogradu.

U znanstvenom časopisu „Annales Zoologici Fennici“ objavljen je rad čiji su autori dr. Srećko Ćurčić, dr. Nikola Vesović, entomolog i biospeleolog Dragan Pavićević. Tipske primjerke ove vrste su prikupili biospeleolozi Miloš Kuraica, koji je također jedan od autora ovog znanstvenog rada, kao i dr. Iva Njunjić.

U ime autora ovog rada, priopćenje je potpisao dr. Nikola Vesović.

„Novak Đoković – već više od 15 godina taj čovjek uveseljava čitavu naciju, čini nas ponosnim i za to vrijeme je svima postao kao član obitelji. On nije samo vrhunski ambasador Srbije u svijetu, već najbolji tenisač svih vremena i jedan od najdominantnijih sportaša ikada.

Imam tu čast i zadovoljstvo da upravo sada objavim otkriće nove vrste kukca iz zapadne Srbije koja dosad nije bila poznata znanosti. U pitanju je specijalizirani, slijepi, podzemni tvrdokrilac (Coleoptera) pronađen u jednoj jami u blizini Ljubovije.

Kao znak zahvalnosti i osjećaja potrebe da se na neki naš način odužimo Novaku je bio da novu vrstu nazovemo upravo po njemu – Duvalius djokovici”, stoji u priopćenju.

Inače, nova vrsta kukca nije prva vrsta životinja koja je nazvana po Novaku Đokoviću. Nedavno je opisana nova slatkovodna vrsta puževa za znanost iz Crne Gore u znanstvenom časopisu „Subterranean Biology“, koja je nazvana Travunijana djokovici.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!