Otvorena zračna luka u Bruxellesu

Svijet 03. tra 201613:20 > 13:25
Izvor: Reuters/Francois Lenoir

Međunarodna zračna luka u Bruxellesu ponovno je otvorena u nedjelju, dvanaest dana nakon smrtonosnih terorističkih napada u belgijskoj prijestolnici.

Glavna belgijska zračna luka je bila zatvorena otkako su dva osumnjičena islamistička militanta izvela samoubilačke napade 22. ožujka. U dvije eksplozije na aerodromu i jednoj na postaji podzemne željeznice u prijestolnici ubijene su 32 osobe i tri bombaša.

Prvi od tri predviđena leta za nedjelju je onaj za grad Faro u Portugalu u 13.40 sati. Na letu je između 60 i 70 putnika. Zrakoplovi će također poletjeti za talijanski Torino i grčku prijestolnicu Atenu kasnije tijekom dana, a za večer su najavljena tri povratna leta.

Arnaud Feist, direktor zračne luke, rekao je da je danas dan pun emocija za većinu djelatnika aerodroma i nazvao je djelomično otvaranje zračne luke znakom nade. U ponedjeljak se predviđa veći broj letova, a među njima su oni za New York te gradove u Kamerunu, Gambiji i Senegalu. Mnogi letovi su prebačeni na belgijske regionalne zračne luke i druge obližnje aerodrome poput onih u Amestrdamu i Parizu tako da su brzi vlakovi iz Bruxellesa i u Bruxelles prepuni.

Briselska je zračna luka upozorila putnike da dođu tri sata prije svog leta zbog pojačane sigurnosti i da dođu automobilom budući da i dalje nije uspostavljen željeznički i autobusni promet do zračne luke. Posebne kamere će biti postavljene kako bi očitavale registarske tablice i obavljat će se nasumična provjera automobila. Putnici i njihova prtljaga bit će podvrgnuti kontroli po dolasku i bit će pojačane ophodnje naoružane policije i vojske.

Ta je zračna luka jedna od najvećih Europi i godišnje kroz nju prođe 23,5 milijuna putnika. U svojoj privremenoj zoni uz prijavu na letove moći će obraditi samo 800 putnika ili oko pet do šest letova na sat, što je oko 20 posto prijašnjeg kapaciteta. Na maksimalni kapacitet namjerava se vratiti prije početka ljetnih godišnjih odmora krajem lipnja ili početkom srpnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.